БОРОВИНИЋ-БОЈОВИЋ: ПРЕПОРУКА ДА ШКОЛЕ ПОЧНУ 31. ЈАНУАРА

Министарка здравља Jелена Боровинић Бојовић на конференцији за медије представила је мјере у циљу сузбијања пандемије KОВИД 19 које ће бити на снази наредних седам дана – од 13. јануара до 19. јануара.

Најважнија измјена у односу на досадашње мјере односи се на услове преласка црногорских граница. У наредних седам дана границе је могуће прелазити уз испуњен најмање један од четири услова из ЕУ дигиталне КОВИД потврде:

-да је особа потпуно вакцинисана прописаним бројем доза вакцина против коронавируса и да од добијања посљедње дозе вакцине није прошло дуже од шест мјесеци;

-негативан ПЦР тест на САРС-Ков-2 не старији од 72 сата или негативан брзи антигенски тест не старији од 48 сати;

-доказ да је особа пребољела КОВИД-19 (прошло не мање од 10 дана и не више од шест мјесеци од позитивног ПЦР или брзог антигенског теста).

Додатно, омогућава се рад фитнес центрима и теретанама уз ЕУ дигиталну КОВИД потврду и услов да се за једну особу мора обезбиједити простор од 10метара квадратних. Дозвољене су посјете адвокатима и судским вјештацима у обављању службене дужности уз посједовање ЕУ дигиталне KОВИД потврде.

– Остале мјере остају на снази. У контексту актуелног епидемиолошког тренутка, размотрили смо и услове наставка школске године. Распуст ће бити продужен седам дана, тако да ће школска година, умјесто 24. почети 31. јануара – казала је Боровинић Бојовић.

О овој мјери коначну одлуку донијеће Министарство просвјете, науке, културе и спорта. Часови ће трајати пола сата уз обавезно ношење заштитних маски. Ова мјера остаје на снази.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here