ФОРМИРАНA ЛОКАЛНA АКЦИОНA ГРУПА ЛУШТИЦЕ – ЗА ОЧУВАЊЕ ИДЕНТИТЕТА  

Афирмисање ЛЕАДЕР приступа (значајна мјера руралног развоја) у одрживом битисању полуострва Луштица, као руралног подручја, циљ је Локалне акционе групе (ЛАГ) Луштица, која је основана протеклог викенда.

Потпредсједник Локалне акционе групе Луштица др Илија Мориц, наводи да је то први ЛАГ основан у Црној Гори, а у припреми су још четири ЛАГ-а:

-Ми имамо ту привилегију и обавезу да кренемо међу првима. Ради се о приступу ЛЕАДЕР, који је дио политике руралног развоја ЕУ и са оснивањем овог ЛАГ-а ми почињемо причу, која представља један дуг и сложен процес. У Црној Гори би требало да се оформи на десетине ЛАГ-ова тј. да свако рурално подручје има свој ЛАГ. И када се оформи критичан број онда почиње финансијска и техничка подршка ЛАГ-овима. ИПАРД програм је један од развијених програма подршке и већ га користи наше Министарство пољопривреде за различите врсте улагања. Ми већ треба да отворимо још једну мјеру, која је намијењена ЛАГ-овима, зато што би требало да ријеше оне проблеме, које индивидуални пољопривредни произвођачи не могу да ријеше. То су инфраструктура, борба против климатских промјена, заштита животне средине и многа друга питања, казао је др Илија Мориц.  

Потписана је Декларација о одрживом развоју Луштице којом чланови ЛАГ-а исказују забринутост за тренутну ситуацију у смислу очувања природних и културних ресурса.

– Том декларацијом истичемо нашу вољу да преузмемо одговорност заједно са осталим субјектима из приватног, јавног сектора цивилног друштва и академске заједнице, истиче он.

За Луштицу је планиран значајан број пројеката, а по ријечима Морица не желе заустављати те промјене, али сматрају да их могу каналисати.

-Оно што нас брине јесте убрзана урбанизација, посебно, када дође инфраструктура, јер је наш недостатак путева, воде и струје и Луштица је можда последњи сачувани дио обале. Ми желимо да сачувамо идентитет Луштице, природно и културно наслијеђе. Надам се да ћемо у једном дугорочном процесу то успјети да избалансирамо, каже др Мориц.

На челу ЛАГ-а Луштица је Богдан Kалуђеровић. 

ЛАГ Луштица ће у наредном периоду интензивно радити на промоцији својих идеја и пројеката на локалном нивоу.

– Локална акциона група представља заједницу. Уложили смо доста труда од октобра 2021. године, када су кренули иницијални састанци. Разговарали смо са скоро свима релевантним факторима Луштице, представницима мјесне заједнице, јавног и приватног сектора, цивилног друштва, академске заједнице. Јесмо мала заједница, али имамо срећу да имамо врло успјешне појединце у свим сегментима економије, друштва, културе, спотра. ЛАГ по дефиницији представља заједницу и мислим да смо за шест мјесеци успјели да постигнемо оно што је најосјетиљивије и највећи изазов, а то је повјерење. За успостављање сарадње најважније је повјерење и што треба да буде резултат консензуса читаве заједнице. Ми смо то успјели. До сада  имамо представнике свих сектора и солидно учешће жена и младих. Оно што слиједи јесте јачање консензуса унутар ЛАГ-а. Мислим да смо први ЛАГ, тако да имамо времена да унутрашње капацитете учврстимо, али паралелно радићемо и на успостављању сарадње и партнерства са факторима ван Луштице. То су инвеститори, који на Луштици и окружењу, имају велике планове, релевантна министарства, посебно, пољопривреде, али и међународне организације, партнери, који ће бити донатори, што је веома важно за одрживи развој Луштице, закључио је др Илија Мориц.

Очекује подршку свих појединаца и организација, којима су циљеви одрживог развоја приоритет у пословању и дјеловању.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here