ХАПС ЈЕ ИЗАШАО ИЗ КАРАНТИНА: ОД 15. ДО 30. АПРИЛА „ПОЗОР ИШТЕ ПОЗОРИШТЕ“

ХАПС 2022, конференција за новинаре

Херцегновске априлске позоришне свечаности, након двије године радиjског формата, поново су на сцени Дворане Парк од 15. до 30. априла, са чак 11 представа, на задовољство публике свих узраста.

У организацији ЈУК Херцег феста и Херцегновског позоришта, уз покровитељство Секретаријата за културу и образовање Општине Херцег Нови, 27. издање ХАПС-а, под слоганом „Позор иште позориште“ доноси девет представа за одрасле, двије за дјецу и изложбу „За здраву Болницу Мељине“, као пратећи програм.

Фестивал ће отворити представа „Примадоне“ у режији Ирфана Менсура и са Радом Ђуричин и Тањом Бошковић у главним улогама, а која је на програму у петак, 15. априла у 20:30 сати.

Како је на прес конференцији казала уредница програма Милина Ковачевић, организатори 27. издања фестивала театра имали су у виду управо двије године паузе, али и представе које су у међувремену одигране на сцени Дворане Парк, које су показале да је публика жељна живих сусрета са позориштем.

Милина Ковачевић

– У представама ове године глумиће неке од позоришних звијезда региона, дугогодишњи носиоци главних улога, позоришни педагози, као и звијезде у успону, али и нове представе, фестивалске побједнике и домаћу продукцију, казала је на конференцији за новинар – наводи она.

Због обимног програма, организатори фестивала ове године одлучили су се за попусте на улазице до 20%, објаснила је Ковачевић.

– Размишљали смо о томе како да формирамо прикладну цијену за улазнице. За основну цијену, која је приступачна и износи углавном 5 еура, осим за велике ансамбл представе, омогућили смо и куповину улазница са попустом, који се осварује доношењем одсјечка карте, приликом куповине следеће – казала је она.

Најнижа цијена за представе, уз попуст, може износити и до 4 еура.

Позориште је изворно сценски умјетнички догађај, али организатори ХАПС-а су у претходне двије године на најбољи начин одговорили на изазов, па је позориште пресељено на радио у виду радио драма. Двије су настале у сарадњи Херцегновског позоришта и РТХН-а – једна посвећена Мирку Комненовићу и друга „Краљ и каменорезац“ по тексту Вишње Косовић подсјетила је директорица ЈУК Херцег феста Гордана Поробић Крцуновић.

Гордана Поробић Крцуновић

– Претходни период је пореметио планове за концепт  овогодишњег ХАПС-а, јер смо планирали да му дамо међународни карактер, подигнемо га на виши ниво. Био је замишљен концепт „Музика и позориште“. Међутим, у јануарау је ситуација била таква да је било неизвјесно како ће се све одвијати а овај концепт тражи да се на вријеме потпишу уговори, уговоре гостовања – казала је она.

Претходна два издања Херцегновски априлских позоришних свечаности реализована као Фестивал радио драме, јер су оживјела ту специфичну радифонску форму, радиофонско стваралаштво, а по замисли нашег колеге Вука Вуковића, подсјетила је предсједница УО Херцегновског позоришта Витка Вујновић.

Витка Вујновић

– ХАПС  јесте позориште и ХАПС иште позориште, што је на неки начин  и наш слоган ове године. И позоришни покрет ту, захваљујући  нашој доброј сарадњи са Општини и Секретаријатом, на чијем је челу Ана Замбелић Пиштало – казала је она.

Заслужену подршку фестивалу театра у Херцег Новом пружио је општински Секретаријаз за културу и образовање са 20 хиљада еура, казала је ресорна секретарка Ана Замбелић Пиштало.

Ана Замбелић Пиштало

– Да херцегновска публика и сви они који ће од 15. априла до краја мјесеца хрлити ка Херцег Новом оправдава учешће Општине Херцег Нови, потврђује и истраживање које је рађено претходне године, а које је указало на потребу да током године имамо што више квалитетнијих позоришних представа – поручила је она.

Војислав Килибарда

За визуелни идентитет и ове године побринуо се графички дизајнер Херцег феста Војислав Килибарда, који истиче да, ипак, није сам радио на изради плаката и осмишљавању слогана, већ да је све то резултат заједничког рада Херцег феста и Херцегновског позоришта.

-За позориште је довољно двоје – глумац и публика. За слику је исто потребно двоје – умјетник и платно, а фестивал је нешто веома сложено, тако да, када је ријеч о дизајну на фестивалима, ја нисам сам. Зато се захваљујем свим колегама у „Херцег фесту“ и Херцегновском позоришту, зато што сви заједно учествујемо у креирању онога што ће бити визуелни идентитет фестивала. Као умјетник, веома сам задовољан, поручио је Килибарда који је већ двије деценије дио креативног тима ХАПС-а.

Програм:

15.04. петак, 20:30
ПРИМАДОНЕ
адаптација и режија: Ирфан Менсур
Југо арт

16.04. субота, 19:00
ПОЛА ПОЛА
текст Милена Богавац / режија: Бранко Илић
ФДУ Цетиње, Градско позориште, Театар младих

18.04. понедељак, 20:30
САН О БОКИ мјузикл
текст: Пеђа Ристић / режија: Петар Пејаковић
БРУНА Херцег Нови

19.04. уторак, 19:00
НИКО СЕ НИЈЕ НАУЧЕН РОДИО
(представа за дјецу 5+)
текст и режија Жана Гардашевић
Мали атеље “Арлекин”

20.04. сриједа, 20:30
ЛИЈЕВО, ДЕСНО – ГЛУМАЦ
Зијах Соколовић
Yуго арт

21.04. четвртак, 19:00
ЕНЕРГИЈА И ЈА
(представа за дјецу 5 +)
текст и режија: Душанка Белада
Мали атеље “Арлекин”

25.04. понедељак, 20:30
У АГОНИЈИ
Мирослав Крлежа/адаптација и режија Ана Ђорђевић
БЕО АРТ 2015

26.04. уторак, 20:30
ЗАБОРАВЉЕНЕ
текст: Јелена Јовановић / режија МаријаМиленковић
БЕО АРТ 2015

27.04. сриједа, 20:30
БАЛАВА
текст:Дуња Матић / режија Андреј Носов
БЕО АРТ 2015

28.04. четвртак, 20:30
ЛУТКА СА КРЕВЕТА БРОЈ 21
Ђорђе Лебовић/Ана Ђорђевић /режија Слободан Бранковић
БЕО АРТ 2015

30.04. субота, 20:30
КОЗОЦИД
текст и режија: Вида Огњеновић
ГРАДСКО ПОЗОРИШТЕ Подгорица

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here