ДР ЕЛЕЗ: ПОМОЋ ВЛАДЕ КРУЦИЈАЛНА ЗА ОПСТАНАК БОЛНИЦЕ МЕЉИНЕ

Мирни протест грађана Новог на капији Болнице Мељине обиљежио је борбу за очување ове здравствене установе, након најаве стечајног управника да ће она бити затворена 31. јануара због недостатка финансијских, али и медицинских средстава.

Извршна директорица Болнице др Оливера Елез очекује ускоро поступно разрјешење цијеле ситуације или конструктивне предлоге, јер, како је казала, у наредном периоду биће састанака на нивоу Владе, а за 21. јануар заказана је и ванредна сједница Скупштине општине Херцег Нови са само једном тачком – Болница Мељине.

– Ово није први пут, ми смо већ били у тешким ситуацијама, али сада је стање најтеже јер су финансијска средства недовољна, а немамо никакву извјесност да их можемо добити. Мислим да је Болница овај пут на самој ивици затварања, ако се врло брзо нешто не уради – наводи она.

Руководство болнице има пуну подршку Општине Херцег Нови, истиче Елез. Разговори су започети прошлог мјесеца у кабинету предсједника Општине Стевана Катића са представницима здравствених институција у Херцег Новом.

– Након тога смо више пута разговарали. Покушавамо, уз сво разумијевање надлежних институција, међутим ту повратну позитивну информацију споро добијамо. Још увијек немамо никакву јасну поруку шта са Болницом Мељине и како даље – казала је др Елез.

Уколико дође до гашења, сматра она, у питање ће бити доведени многобројни животи, јер прва наредна болница која може пружити помоћ грађанима је у Котору, а и она ради са ограниченим капацитетима.

– Каква год да је, Болница Мељине спашава животе и потребно је да опстане, а оно што јој недостаје у смислу савремене опреме и пружања савремене медицинске помоћи, то се лако може у наредном периоду надокнадити – истиче она.

Болница остварује приходе, највише преко Фонда за здравствено осигурање. Међутим, та средства, због цијена које Фонд држи, а које су минималне, нису довољна за финансирање. Средства би, сматра др Елез, требао обезбједити ангажовањем Владе Црне Горе и ресорних министарстава док се правни статус Болнице не ријеши.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here