ДРЖАВА НЕ КОРИСТИ ДОВОЉНО ПОТЕНЦИЈАЛЕ ДИЈАСПОРЕ

Према подацима Сектора за миграције и емиграције УН, двије и по Црне Горе живи ван граница матичне државе.

У нешто мање од  4 и по милиона спадају, поред црногорске дијаспоре, и исељеници, политичке избјеглице, људи који данаш живе у земљама латинске Америке, Аустралији, Русији и другим државама, а већина их више и не долази, рекао је предсједник Српског форума грађна Црне Горе из Еу и Швајцарске са сједиштем у Цириху, Спасоје Кривокапић гостујући у емисјији „У четири ока“.

Истакао је да држава не користи дијапсору као огроман потенцијал. Као примјер навео је податак Централне банке Црне Горе да држава има прилив од око 800 милиона еура од грађана који живе у иностраству.

Кривокапић је казао да је у једном периоду управо црногорска дијаспора очувала социјални мир у држави. У емисији је говорио и о инвестирању и отварању малих и средњих предузећа и на који начин би дијаспора могла да лобирањем убрза европске интеграције Црне Горе.

1 COMMENT

  1. Ма поцркали би без Дијаспоре, али кад Дијаспори нешто треба од Матице онда их Држава не „шљиви“ два посто … Само интереси, ако се нађе понека „будала“ из Дијаспоре да хоће да улаже овдје е онда ти се наши општинари растрче на све стране, да би се наравно уградили. А ако хоћеш да оствариш своја права нормалним путем, е онда НЕ може … Никад се овдје неће искоријенити корупција.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here