До сада прикупљено преко девет хиљада потписа за спас Института

Петиција за спас Института „Др Симо Милошевић“ у оквиру акције под називом „Сви заједно као један Институт је свима вриједан“, коју спроводе Синдикална организација ове установе и Унија слободних синдиката, до сада је обишла 11 општина, а прикупљено је преко 9 хиљада потписа.

Секретар Уније слободних синдиката Срђа Кековић наводи да је прича око Института добила заокрет, јер се више не спомињу стечај и приватизација, већ иницијатива да ова здравствена установа постане државно власништво.

Срђа Кековић, секретар Уније слободних синдиката

– Циљ запослених и Уније слободних синдиката Црне Горе је да Институт буде народни и остане у корист грађана и да коначно размишљамо у том правцу, како би га оснажили, јер осим бенефита у лијечењу наших грађана, сигурно може да направи профит и у новцу, јер је то бренд познат у Европи и шире и у том правцу морамо размишљати сви заједно – истиче он.

Да би Влада Црне Горе на дневни ред ставила неку тему, она кроз петицију мора да има шест хиљада потписа, објашњава Кековић.

– Нама је важније да број потписа буде што већи, како би показали да народ Црне Горе шаље јасну поруку: „Немојте нам дирати Институт“. То је такав бренд, и то је нешто што, да не постоји, морали би га измислити – сматра он.

Кековић подсјећа да је петиција започета 3. августа, јер је око стотину запослених медицинског и немедицинског кадра, због непримања зарада напустило посао.

– Институт већ сада редуковано ради, не прима пацијенте у оном капацитету колико би могао, јер нема радне снаге. Дакле, уколико би се то наставило, Институт би сам по себи одумро након 70 година, што нисмо смјели да дозволимо и ушли смо у кампању, која је у августу незахвална, јер је то мјесец годишњих одмора, кад су колегинице и колеге ван радног мјеста – наводи Кековић.

Иако је прикупљено преко девет хиљада потписа, кључна активност одвијаће се унутар предузећа током септембра, када се запослени углавном враћају са годишњих одмора, па је за очекивати много већи број потписа.

Кековић је истиче да би било пожељно да већ ова Влада предузме конкретне кораке, јер су се преговори око формирања нове одужили, а Институт нема времена за чекање.

Кампања ће бити настављена данас у Тивту, на градској риви Пине у термину од 19 до 21 сат.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here