Даљи кораци просвjетара у борби за радничка права биће познати након састанка Главног одбора

(Фото: www.facebook.com/Sindikatprosvjetecg)

Извршни одбор Синдиката просвјете Црне Горе предложио је Главном одбору да започне процедуру ступања у генерални штрајк почетком другог полугодишта, уколико јануарска зарада не буде обрачуната у складу са потписаним Гранским колективним уговором за област просвјете.

Након сутрашњег састанка Главног одбора биће познати даљи кораци у борби за остваривање права просвјетних радника, казао је за РТХН предсједник Оливер Јаковљевић.

Фото РТХН: Оливер Јаковљевић

– Евидентно је да Грански колективни уговор за 2024. годину важи, што значи да не може да се мијења никаквим споразумима или договорима. Може да се мијења једино измјенама и допунама Гранског колективног уговора, што мора да прође законску процедуру и сагласити са обје стране. Чекамо да видимо шта ће бити са зарадама, да ли ће бити увећане или неће за јануар 2024. године – наводи он.

Јаковљевић је казао да су директорима школа послати захтјеви да се ураде анекси уговора за све запослене, али то до 20. јануара, до када се обавља обрачун плата, није урађено.

Став Министарства је да су просвјетаре преварили у преговорима око Гранског колективног уговора, што није тачно, тврди Јаковљевић.

– Када смо преговарали око зарада 2022. на 2023. годину, договорено је повећање од 20% плус 10%, плус 10% до 2025. Разлог томе је био што су свима повећали зараде, поготово себи, номинално 65%, а провсјета је тражила 45. Договорено је да у наредне три године буде 20, па 10, па 10. Они то сада неће да испоштују, што значи да, умјесто да дају, узимају просвјетним радницима новац –прича он.

Јаковљевић је подсјетио да су просвјетари 27. децембра на достојанствен начин одржали протест испред Скупштине, гдје су поручили да неће одустати од онога што је потписано Гранским колективним уговором.

– Одржали смо јавни час свим посланицима, као и колегама који су као посланици и том парламенту. Желим да им се захвалим што нас нису подржали, пошто су они ти који треба да разумију став и статус просвјетног радника, који је деценијама у овом друштву делогиран и унижен, јер смо као професија унижени – истакао је он.

Подсјећамо, Синдикат просвјете од Владе Црне Горе тражи увећање коефицијента за зараде за договорених 10% за 2024. годину, за шта је у буџету потребно издвојити око 18 милиона еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here