Болница без гријања и топле воде, остала без још једног љекара

И док у надлежним министарствима објашњавају да интензивно траже одрживо рјешење за Болницу Мељине, која је у најтежој ситуацији од када постоји, сат који најављује престанак рада све брже откуцава.

Болница је ових дана без гријања, топле воде, основних средстава за рад и са све мање кадра који нису примили октобарску зараду па постоји оправдан страх да ће кључ бити стављен у браву и прије него што стечајни управник донесе одлуку о њеном постепеном затварању што је најавио прије мјесец а затим продужио рок до краја новембра. Томе свједоче и ријечи др Љубинке Кривокапић, која у Мељинама ради од 2014. године.

-Никада није било горе. Јако емотивно ово све доживљавам и мислим да је ово крај, казала је за РТХН др Кривокапић.
Радници ОБ Мељине још увијек нису примили плату иако су запослени у свим здравственим установама зараду добили до 10. новембра. Ограничен је број упута који иду према болници Мељине и пацијенти из ХН имају право да се лијече само у хитним стањима.

-Зато је смањен број пацијената а самим тим и могућност да се преко Фонда наплате услуге. Ми плате обезбјеђујемо тако што Фонд плати услуге које смо обавили у претходном мјесецу. Тако и зарађујемо, казала је др Кривокапић.

Подсјећа да не могу да рачунају на помоћ државе јер по закону није могуће да приватне установе помаже држава у случају недостатка новца за исплату плата. Кадар се полако осипа.

Др Љубинка Кривокапић, хирург

-Остали смо без још једног љекара, напустио нас је ОРЛ специјалиста. Одељење је затворено, а сестра која је радила са др Гламочанин је тренутно распоређена у смјенском раду на одељењу хирургије.
Захваљујући донацији локалних привредника, како каже, успјели су да набаве нешто материјала па су током мјесеца радили и нису дозволили да се угрози здравље пацијената.

У петак, 25. новембра најављен је нови протест за спас болнице, двочасовна блокада граничног прелаза Дебели бријег.

-Сматрам да протести нису довољни, иако је општинска власт показала велико разумијевање. Нама разумијевање није више довољно. Већ постоји резигнација колега, а тренутно је 12 љекара специјалиста у болници који више немају снаге ни да говоре, ни да протестују, већ сада само размишљају како да напусте болницу и нађу нови посао. Тренутно је таква ситуација и расположење, казала је др Кривокапић и поручила да уколико за десетак дана не буду имали неко конкретно рјешење боји се да ни један протест неће помоћи болници.

-Ми уназад пар година потписујемо уговоре о раду на један мјесец. Нама су уговори о раду до краја новембра и практично не морамо давати отказ а 1. децембра нисмо у обавези да се јавимо на посао. Највише желим да болница опстане, јако емотивно ово све доживљавам али мислим да је ово крај, дирљиво је закључила кратак разговор за РТХН.

4 COMMENTS

  1. Da li je neko izracunao koliki treba da bude finansijski bruto promet bolnice kako bi mogla da se izdrzava i opstane. Nesporno je da je bolnicki kompleks veliki i prevazilazi potrebe tridesetak hiljada stanovnika Opstine.Da se ne zaboravi i to da na tridesetk kilometara od Novoga egzistiraju dvije druge bolnice, Risan i Kotor. Prosla su vremena kada se nije vodilo racuna o ekonomskoj isplativosti preduzeca drustvene sopstvenosti pa i bolnica.Vazno je bilo da ih opstine imaju.Tokom vremena jedna po jedna firma su se zatvarale jer nijesu mogle finansijski opstanuti na trzistu a ne kako se plasira u javnosti da su za to krive stranke na vlasti ili u opoziciji. Sve ovo je zalosno ali, nazalost, istinito.

    • Затварале су се и оне које су пословале добро тако да је власт искључиви кривац. Могла се свака фирма ако је баш била нерентабилна, прерасформирати. Затворио се Првоборац са силном механизацијом и јединим каменоломом у граду да би послије шишњари блиски власти отварали фирме постајали газде. Институт су черупали док га нису довели у данашње стање. Бродоградилиште силом уништили јер је функционисало сасвим нормално да није рачун био у Подгорици. Итд.

  2. Затварале су се и оне које су пословале добро тако да је власт искључиви кривац. Могла се свака фирма ако је баш била нерентабилна, прерасформирати. Затворио се Првоборац са силном механизацијом и јединим каменоломом у граду да би послије шишњари блиски власти отварали фирме постајали газде. Институт су черупали док га нису довели у данашње стање. Бродоградилиште силом уништили јер је функционисало сасвим нормално да није рачун био у Подгорици. Итд.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here