Трајект „Оморика“ осигуран, власнику наређено да га премјести

Дотрајали и неисправни брод-трајект „Оморика“ који се налази на везу на плажи Змијица у Зеленици, а који је несавјесни власник најприје почео да реже, па га оставио у несигурном стању, осигуран је и тренутно не постоји опасност од потонућа. Власник, подгоричка компанија Капитал ДОО у обавези је да пловило уклони са веза.

Како је за РТХН казао замјеник директора Управе поморске сигурности и управљања лукама, Жарко Лукшић, јучерашњи југо који је дувао јачином од 55 чворова представљао је опасност, али је благовременом реакцијом спријечена потенцијална незгода.

– Предузели смо радње у том дијелу осигурања пловног објекта, трајекта „Оморика“ који се налази на везу у Зеленици и са више бродских конопа га осигурали како не би направио штету, односно био откинут са веза – прича он.

Инспекција сигурности пловидбе Лучке капетаније издала је наређење подгоричкој компанији да брод уклони са веза из Зеленике и привеже га на сигурно мјесто ради даљег растављања.

– То мора урадити уз помоћ одговарајућих тегљача и стручних лица, односно служби, односно ту радњу не може сам да заврши. Управа поморске сигурности и управљања лукама пружиће подршку и асистенцију власнику, како би тај брод довезао на сигурно мјесто – наводи Лукшић.

Управа поморске сигурности посједује адекватну опрему за загађење мора, па Лукшић истиче да ће еко брод са пуном опремом и бранама испловити да асистира.

Лукшић подсјећа да је Управа већ имала проблем са власником ове компаније, када је прошле године у подморничком тунелу на Росама потонуо реморкер „Дубравица“, на шта је утрошено око 50 метара упијајућих брана, које никад нису надокађене држави.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here