Баждар: Око 90 одсто малих издавалаца смјештаја није обухваћено фискализацијом

Управа локалних јавних прихода

Из Управе локалних јавних прихода у Општини Херцег Нови, упутили су недавно, иницијативу на адресу неколико институција система, како би ријешили питање фискализације, посебно, мањих туристичких субјеката.

Нема довољно људи на одговарајућим мјестима, са визијом како би туристичка привреда у Црној Гори, била успјешнија, оцјењује за РТХН, в.д. директор Управе локалних јавних прихода Милован Баждар, који потиче из туристички развијене Дубровачке регије, и сам је, како каже, упућен у ту област.

Милован Баждар

– У Црној Гори нема довољно капацитета у извршној власти, који разумију интерес туристичких субјеката, привредника, малих и великих предузећа. Нема јасних средњорочних ни дугорочних програма развоја економије. У оквиру система требало би се, конкретно, позабавити проблемом малих издавалаца туристичког смјештаја, сматра Баждар.

Зато је недавно локална управа упутила предлог надлежним субјектима у држави како би ријешили питање фискализације у овој области:

– Иницијатива је упућена Заједници општина Црне Горе, Министарству туризма, Националној и локалној туристичкој организацији. Повратна информација је да су неки субјекти заинтересовани да анализирају предлог о фискализацији. Постоји много малих издавалаца туристичког смјештаја, који не желе да се фискализују, да реализују оно што је законом предвиђено, избјегавају да буду онлајн повезани са пореском управом, оцјењује Баждар.

Важно је да издаваоци туристичког смјештаја код нас, посједују књигу гостију, која је уредно овјерена и да имају рјешења од надлежног органа, а то је општински Секретаријат за туризам, економски развој и инвестиције.

-На основу тога записнички се констатује стање и њихове обавезе, док финансијска полиција провјерава остали статус, објашњава Баждар, упоређујући да у Хрватској имају другачији приступ пореској политици у овој области.

Ријеч је о паушалном опорезивању.

-У Хрваткој код малих издавалаца туристичког смјештаја, разрежу паушални годишњи порез по кревету. Обвезници не морају бити у фискалном систему, него паушално плаћају годишњи порез по кревету. Санкције су оштре у случају да инспекција утврди да не плаћају порез, да на дивље раде. Они немају интерес да не буду покривени одговарајућом документацијом, рјешењима јер им је подношљив, тај порез. У том случају их је преко 90 одсто регистровано, а код нас је обратно, 90 одсто малих издавалаца није обухваћено фискализацијом, указао је Баждар.

Баждар констатује, да је то питање система и да је у нашем друштву веома тешко ући у траг онима који издају смјештај, а нису пријављени и немају рјешења.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here