Челници приморских општина сагласни око укидања ЈП Морско добро

Укидање ЈП Морско добро и враћање ингеренција приморским општинама закључак је другог састанка радне групе Заједница општина за промјену закона о морском добру, који је данас одржан у Тивту. Састанку су присуствовали и челници свих приморских општина.

Према ријечима предсједника Општине Херцег Нови Стевана Катића, данашњи састанак има историјску вриједност, јер су се сви предсједници приморских општина сагласили да је потребно укинути Морско добро, што се као потреба указало још прије 20 година.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

– Мислим да би требало да идемо у том правцу, ка Скупштини и Влади Црне Горе, да ова радна група која је добила задатак припреме предлога закона о управљању обалом, који ће дефинисати да убудуће општине управљају обалом, што и јесте потреба саме децентрализације и усклађено је са европском повељом о локалној самоуправи – поручио је он.

Катић је истакао да је састанак прошао са високим степеном консензуса, односно није било различитих мишљења и ставова, већ су сви подржали укидање Морског добра и враћање ингеренција општинама.

Предсједник Општине Тиват Жељко Комненовић потврдио је да је на нивоу свих шест приморских општина постигнута једногласност.

Жељко Комненовић, предсједник Општине Тиват

– Суштина је да једноставно, ако желимо децентрализацију и ако желимо да идемо у Европску унију морамо поштовати и те законе. Мора се вратити општинама на управљање највриједнији ресурс, то је зона обалног подручја и надам се да ће и вријеме пред нама показати да је то најисправнија одлука коју су приморске општине донијеле у последњих више година – истакао је Комненовић.

Радна група ће креирати и Влади и надлежним институцијама упутити неколико предлога у вези са укидањем ЈП Морско добро, казао је предсједник Општине Котор, Владимир Јокић.

Владимир Јокић, предсједник Општине Котор

– То је питање форме, а овдје треба да говоримо о суштини. Колико год смо имали оваквих и сличних иницијатива у протеклих седам година, откако сам ја укључен, никада се до данашњег дана није ово догодило, да имамо представнике свих шест приморских општина апсолутно једногласне у овој иницијативи – казао је он.

Јокић вјерује да ће сви политички актери у Црној Гори, с обзиром да су сви челници општина из различитих странака, разумјети да ова иницијатива нема политичку позадину, већ је то апел за развој градова на приморју, јер није могуће, како је казао, функционисати тако што ће једно предузеће газдовати градовима.

Члан радне групе и потпредсједник Општине Тиват, Јован Бринић информише да је циљано договорен састанак са челницима општина на приморју ради заузимања ставова по најважнијим питањима, како би радна група могла да настави са активностима.

Јован Бринић, члан радне групе и потпредсједник Општине Тиват

– Након данашњег састанка могу да кажем да можда никад једноставније и брже нисмо донијели закључке, а по најважнијем питању гдје се види права децентрализација и жеља за њом, а то је враћање ингеренција управљања морском обалом и заиста ти закључци су у том правцу да се иде на укидање Јавног предузећа Морско добро у овом облику и да се све ингеренције врате приморским општинама – навео је он.

Радна група је добила задатак, зна у ком правцу треба да ради, а у најскоријем периоду изаћи ће са конкретном иницијативом, која ће бити упућена свим надлежним институцијама, закључио је Бринић.

Састанку су, уз предсједника Општине Улцињ Генција Нимамбегуа, потпредсједнице Општине Будва Јасне Јокић, предсједника Општине Бар Душана Раичевића, присуствовале још и представнице Заједнице општина Црне Горе Мишела Манојловић и Сања Живковић, као и чланови радне групе представници локакалних управа у овом административном тијелу.

8 COMMENTS

  1. Mogu još i da ukinu Crnu Goru kao ekološku državu. Tako bi bilo još mnogo jednostavnije raščerečiti prirodne resurse mora.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here