АЕМ: Слободни медији за темељно опредјељење читавог друштва

Агенција за електронске медије (АЕМ) честита свим новинарима/кама и медијским кућама Свјетски  дан слободе медије (3. мај) са жељом да се њихов статус унаприједи у сусрет усвајању нових медијских  закона. Овај датум је прилика да подсјетимо на важност мисије медијских посленика, који свој посао обављају етички, упркос њиховом лошем економског статусу и неријетким покушајима ограничавања њихове слободе.

Иако је данас приступ информацијама једноставнији него икада, улога медија који држе до основних  професионалних стандарда јесте да објављују само провјерене и кредибилне информације, те да јавно мњење  држе будним, извјештавајући о темама од јавног интереса. Слобода медија подразумијева снажно и  професионално истраживачко, одсуство цензуре и аутоцензуре, изабалансирано извјештавање и плурализам  мишљења. Само на тај начин може се стварати транспарентно и отворено друштво и допринијети укупној демократизацији Црне Горе.

У времену када су лажне вијести, дезинформације и медијске манипулације озбиљна пријетња укупном демократском поретку, не само у Црној Гори и региону, већ и шире – медији представљају кључну брану  појединцима и групама, са мањком демократских капацитета, да основе те слободе угрожавају. Стога, још једном наглашавамо важност адекватне заштите радног и економског статуса новинара и медијских посленика  који представљају свакодневне истинске заштитнике јавног интереса, а који су и даље, нажалост, честа мета  вербалних и физичких напада и то само због чињенице да раде свој посао.

Агенција остаје посвећена принципу пуне слободе медија и својој мисији досљедне примјене законских  надлежности, како из актуелног Закона о електронским медијима, тако и из будућег Закона о аудио-визуелним  медијским услугама чије се усвајање очекује. Медијска писменост и њено јачање код стручне, а нарочито  лаичке јавности ће још снажније бити у фокусу Агенције, имајући у виду да са новим Законом АЕМ постаје  кључна институција задужена за поље медијске писмености. У тој мисији, снажења слободног новинарства и објективног информисања јавности, АЕМ остаје отворен за сарадњу са свим актерима како би сваки наредни  Дан слободе медија дочекивали у позитивнијем амбијенту, саопштено је из Агенције за електронске медије.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here