Данас је Свјетски дан слободе медија

Медијске слободе и положај запослених у црногорским медијима, иако је било најава, у битном се нису промијениле ни током протекле године тако да „седма сила“ и даље не заузима ни приближно положај у друштву који би тој професији требало да припада, наведено је у прогласу Синдиката медија Црне Горе поводом Свјетског дана слободе медија.

-Током 2023. године дошло је до незнатног раста зарада у једном дијелу медији али је инфлација анулирала та повећања која због тога нису довела до бољих услова живота запослених у медијима. Остали смо на старом – испод државног просјека када су зараде у питању и да се сами сналазимо радећи по више послова који  често немају везе са новинарством, саопштено је из СМЦГ.

Подсјећају и на први штрајк запослених у Јавном сервису Радио и Телевизији Црне Горе након којег су запослени  успјели да потпишу нови Колективни уговор.

-Проблем остаје велики број локалних јавних емитера који имају озбиљних проблема са финансирањем као и мали медији којима се готово не може ући у траг када је цијело пословање у питању, па самим тим ни однос према запосленим, ако их и има у формалном смислу. Када се говори о црногорским медијима обично се мисли на десетак меинстрим медија, а заборавља да медијску заједницу чини више од 200 медија који производе какав такав медијски садржај, који добијају државни новац кроз разне фондове, а о великом броју њих се готово ништа не зна и не пријављују да имају запослене.

Медијски радници од новог сета медијских закона очекују да поправе положај запослених у смислу унапријеђења професионалног интегритета те да обезбиједе финансијску сигурност и уредничку независност локалних јавних емитера.

-По броју напада на новинаре забиљежен је одређени напредак јер је са 28 тај број смањен на 16 током 2023. године али са забрињавајућим поновним трендом раста током ове године када смо регистровали већ 9 инцидената разних врста. И даље имамо високо позициониране носиоце државних фукција који олако и без осјећаја одговорности пријете новинарима и новинаркама, али и полицију и тужилаштво који су наставили да буду прилично ажурни када је у питању откривање и процесуирање нападача, наводе из СМЦГ.

У протеклом периоду заједница СМЦГ је расла и сада има око 700 чланова.

-Има нас у приватним, локалним и медију чији је власник држава. Наша Секција младих прави значајне искораке и свакодневно шири своју базу младих и ангажованих медијских радника који желе да раде за професионалне медије у којима желе добре услове рада. Вјерујемо да је будућност медијске заједнице, па и синдикализма, управо на њима и могуће да они и њихов ентузијазам и посвећеност представљају посљедњи покушај новинарства да буде оно што би требало да буде – рад у јавном интересу и борба за право јавности да зна у каквом друштву живимо, закључују у прогласу.

Синдикат медија ће и ове године учествовати у регионалној акцији „Пет минута громогласне тишине“ која  је планирана данас од 11:55 до 12:00 часова када ће на пет минута обуставити рад.

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here