Mehanizam gradskog sata na Tori poslat na servisiranje  

Sat na Tori, simbolu Herceg Novog, nije se oglašavao već godinu i po, a neće raditi uopšte naredne tri sedmice. Mehanizam sata i zvona poslati su u Novi Sad na servisiranje. U Toru će biti ugrađen novi mehanizam i grad će imati i rezervu ako u budućnosti bude novih kvarova, kaže naš sugrađanin Miodrag Gabo Golubin koji o satu brine. Sredstva za ovaj posao koji satu vraća  funkciju, a stanovnicima prepoznatljiv i drag zvuk zvona i oglašavanje  sata koje nam nedostaje, obezbjedila je Opština Herceg Novi. Riječ je o iznosu od oko četiri hiljade eura.

Podsjetićemo, ovaj satni mehanizam  je na Tori ili Sat kuli ugrađen 2008. godine kada je stara kula na kojoj se čita istorija Herceg Novog obnovljena. Izgrađena je po naredbi sultana Mahmuda 1667. godine. U unutrašnjem prolazu su spomen obilježje osnivaču grada, Tvrtku Prvom Kotromaniću i skulptura Bogorodice. Prema nekim zapisima skulptura  je  poklon trojice mještana Perasta koji su tokom borbi između Mlečana i Turaka 1687. godine, od topovskog đuleta našli zaklon iza jedne masline,  pa je u znak zahvalnosti od tog drveta napravljena skulptura. Spomen ploča kralju Tvrtku postavljena je  povodom 600  godina od osnivanja grada, a nakon što je pala i polomljena, obnovljena je 2021. godine.

Zvono koje i danas stoji na Tori je ruska carica Katarina Druga poklonila  Herceg Novom 1753. godine. Stari gradski sat je 1995. godine zamijenjen  novim, električnim, koji je bio dar  Zemuna, grada pobratima Herceg Novog. Na licu Sat kule je  spomen ploča – zahvalnost vojnicima Desete hercegovačke brigade, koji su oslobodili grad  1944. godine.  Unutrašnjost kule u kojoj se čuva stari satni mehanizam otvorena je za posjete a u njoj se kao eksponat čuva stari satni mehanizam.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here