U Trebesinu proslavljen praznik Sv. Apostola Tome

Praznik Svetog Apostola Tome proslavljen je svetom liturgijom u hramu posvećenom ovom svetitelju u Trebesinu. Susretanje sa živim Bogom znači prepoznavanje istinske ljubavi, kazao je iguman manastira Savina Makarije, kome su sasluživali sveštenici parohije Topaljsko-Hercegnovske.

-Post i molitva daju da prevaziđemo svoju prirodu, da se Bog useli u nas, zato postimo i molimo se. Zato dolazimo u crkvu i pričešćujemo se, zato slavimo slavu. Molimo se svetitelju da nam upravo pomogne da se Bog useli u nas. To ćemo vidjeti prije svega kroz odnos prema  bližnjima, koliko smo se zaista približili Bogu, kazao je iguman Makarije.

Arhijerejski namjesnik Hercegnovski Obren Jovanović  je govorio je o nadahnutosti vjerom i ljepoti mjesta koje plijeni, kao i o svetom apostolu Tomi nazvanom nevjerni, čime je pokazao ljudsku prirodu.

-Kada bi čovjek bio čist rajski onako kako ga je Bog stvorio, kada je bio u Raju u suštini bi, kada se okrene i vidi lijepo more, planine, svaki cvijet tu bi vidio čudo Božije. Mi nekada otupimo na ljepotu  Božiju, kojoj se svi čude kada dođu, to je znak da je Bog svuda prisutan. da je svakom kraju zemaljskom dao nešto lijepo i blagosloveno, kazao je u besjedi Jovanović.

Nakon litije u porti gdje se nalaze ostaci Časne trpeze hrama Svetih apostola Petra i Pavla, prelomljen je slavski kolač. Iz crkvenog odbora tradicionalno, pripremili su bogatu prazničnu trpezu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here