До љета радиће 90% капацитета Болнице Мељине

Болница Мељине

Запослени у Болници Мељине примили су новембарску плату, а потпуно припајање Општој болници Котор требало би да буде завршено до половине јануара, односно док Управа за катастар и државну имовину не заврши попис непокретности.

Како је за Вијести казао Директор Фонда здравства, Вук Кадић, до почетка љетње туристичке сезоне биће оспособљено 90 одсто капацитета болнице Мељине, уз постепено увођење грана медицине, упркос томе што та установа сада има само 11 стално запослених љекара.

Вук Кадић, директор Фонда за здравствено осигурање (Фото: Вијести)

– Комисија за рјешавање питања болнице Мељине и Института “Др Симо Милошевић” Игало чији сам члан, је за мање од три мјесеца донијела средњорочно рјешење, до коначне судске пресуде, према којем ће тболница бити “истурено одјељење” которске болнице чији је кадар и до сада пружао велики број услуга становницима Херцег Новог – наводи он.

Фонд је, на основу уговора о одређеним услугама до сада плаћао око два милиона еура тој болници на годишњем нивоу.

– Процес преузимања захтијева вријеме и неће све моћи да се ријеши преко ноћи. Постепено ћемо уводити грану по грану медицине и оспособљавати одјељења. Надам се да ћемо до почетка љетње туристичке сезоне оспособити више од 90 одсто капацитета болнице, а план је да се прво оспособи трансфузија, биохемија, интерна медицина и амбуланте за специјалистичке прегледе, затим бисмо уводили хирургију, педијатрију, гинекологију и остале сегменте. Као директор Фонда и љекар захвалан сам грађанима Херцег Новог и колегама на показаном стрпљењу и разумијевању уз обећање да ће врло брзо добити болницу какву заслужују – поручио је Кадић.

Управа за катастар и државну имовину је 26. децембра почела попис, односно преузимање непокретности од стечајног управника. У том поступку комисија је наишла на бројне проблеме, јер држава није имала скоро никакву контролу у начин рада и услуге које се тамо пружају.

– Напокон су се стекли услови да уђемо у болницу и рјешавамо проблеме. Имамо једанаест љекара који имају уговор о раду, четири љекара који су ангажовани као пензионери, око седамдесет медицинског и исто толико немедицинског кадра – прича Кадић.

Увођење Опште болнице Мељине у јавни здравствени систем подразумијева преузимање запослених и трошкове за функционисање установе, а Министарство финансија је планирало средства за тај процес у резерви, објаснио је Кадић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here