Округли сто „Здравствени туризам у Херцег Новом – јуче, данас, сутра – Институт „Др Симо Милошевић” и Болница Мељине”

Округли сто на тему „Здравствени туризам у Херцег Новом, јуче, данас, сутра – Институт „Др Симо Милошевић” и Болница Мељине” биће одржан у понедељак 28. новембра у Херцег Новом. Организатор скупа је  Секретаријат за туризам, економски развој и инвестиције Општине Херцег Нови а циљ његовог одржавања је да се још једном скрене пажња  Влади и ресорним министарствима на проблеме Болнице и Института.

Округли сто је био заказан за 15. новембар али је одгођен јер је за тај дан заказан хитан састанак о Институту Игало у Министарству финансија а коме су присуствовали министри економије, здравља и просвјете Александар Дамјановић, Драгослав Шћекић и Миомир Војиновић, предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, в.д. директора Саво Марић и чланови Одбора директора  Института Игало. Тада је исказан став  да стечај није опција и да држава тај сегмент неће узимати у обзир, него ће се тражити могућност како да Институт из ових нагомиланих проблема изађе. Међутим, конкретних рјешења још увијек нема а Институт и даље притиска дуг од око 30 милиона еура, као и блокаде рачуна због приспјећа пресуда на основу тужби радника за неадекватно обрачунате коефицијенте од 2012. године. У још тежој ситуацији је Болница Мељине којој пријети постепено затварање јер нема основних услова за рад.  Стечајни управник болнице дао је рок до краја новембра да нађе рјешење за функционисање те здравствене установе или ће у супротном наложити њено постепено затварање.

Ненад Витомировић, секретар за туризам, економски развој и инвестиције ОХН, наводи да је Институт заједно са Болницом Мељине носилац здравственог туризма Црне Горе, те да је потпуно нејасно да држава не ради ништа по питању очувања бренда и кључне ресурсне основе за развој тог вида туризма,

Учешће на округлом столу за сада су потврдили: Драган Дамјановић из Агенције за заштиту конкуренције, генерална директорица за политику развоја туризма мр Александра  Гардашевић Славуљица, предсједница Координационог одбора здравственог туризма Привредне коморе Црне Горе Марина Делић, Александра Голубовић и Уна Булатовић из Агенције за инвестиције, Љиљана Мараш из НТО, судски вјештак економско – финансијске струке и стечајни управник Саша Томашевић, а из Института „Др Симо Милошевић“: в.д. директора Саво Марић, референт за планирање, анализу и статистику Милош Кнежевић, директор сектора маркетинга и продаје Никола Мрачевић и предсједник Одбора директора Батрић Бато Контић. На скупу ће бити Никша Гргуревић и Анђелко Лојпур, чланови  Консултативне групе СПРОХН2027.

Позиви за учешће на округлом столу упућени су и министру економског развоја и туризма, Горану Ђуровићу, начелници Дирекције за развој и планирање здравственог туризма у Министарству здравља Наташи Жугић, као и Жарку Ракчевићу, власнику скоро 28% акцијског капитала Института Игало.  Уводну ријеч имаће предсједник општине Херцег Нови, Стеван Катић, а модератор округлог стола је проф. др Никша Гругуревић.

2 COMMENTS

  1. Dajte plate!
    I sta ima jos da pricate o Institutu i da izmisljate.Institut je pravljen za trziste od 20 miliona stanivnika bivse Jugoslavije a ne za desetak hiljada iz Zdrastvenog fonda Crne Gore,fonda Pio i Sindikata.I to svi placaju na rate po cjenama koje se nisu mjenjale ko zna otkad.Kad to shvatite obda sjedajte za okrugli sto.Ma prazan.Dosta se jelo i pilo na racun Instituta.I recite vi odgovorni iz drzave i Instituta,ma tacno i precizno,sta bi sa onima iz predjasnjeg saziva sindikata sto uzeše pola miliona eura.Sva podrska dr Savu Maricu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here