Традиционални и нови програми ове зиме на Орјену

Реконструкција пута Крушевице – Врбањ и потписивање Меморандума о сарадњи између туристичких организација Херег Новог, Никшића и Требиња доприњеће бољој посјети Парку природе Орјен у наредном периоду.

Развој путне инфраструктуре у залеђу, посебно пута Крушевице – Врбањ, омогућиће Агенцији за развој и заштиту Орјена и локалној Туристичкој организацији бољу промоцију Парка природе Орјен и пратећих садржаја, оцијенила је вд директорица Агенције за развој и заштиту Орјена, Бојана Вуковић.

-Здрава инфраструктура нам омогућава проширење туристичке понуде, а самим тим и боље функционисање како радника Парка природе, тако и локалног становништва. Када је ријеч о потписаном меморандуму о сарадњи, с обзиром да се масив Орјена простире на све три општине за очекивати је да ће понуда Парка природе бити у великом дијелу интегрисана у туристички производ који ће креирати потписници меморандум. Прошле седмице је била организована студијска посјета представника туристичких организација и агенција оиз Никшића и Требиња, гдје су гости били у прилици да посјете Парк природе Орјен, да се упознају са нашом гастро понудом и да посјете Авантуристички парк. Понијели су изузетно позитивне утиске, тако да се надамо врло успјешној будућој сарадњи. Што се тиче унапређења туристичке понуде, с обзиром да је завршена реконструкција пута сада имамо много боље услове, у току су преговори са туристичким агенцијама из Дубровника, Турске и Будве, тако да ове године са сигурношћу можемо очекивати и већу посјету Парку природе Орјен.

Агенција ће и ове зиме организовати традицоналне манифестације у периоду новогодишњих празника, којима се малишани посебно радују.

-У зимској сезони ћемо наставити са организацијом традиционалних догађаја, од којих многи у великој мјери зависе од снијежног покривача. За дјечицу која живе на територији Парка Орјен приредићемо Новогодишњу дјечју журку са Дједа Мразом и додјелу пакетића, ту су и такмичење у прављењу Сњешка Бијелића, радионица изградње иглоа, као и такмичење у санкању које је прошле године било веома посјећено, тако да очекујемо још већи одзив. Неће изостати ни Ноћ пуног мјесеца – зимски успон на Субру који ће организовати Планинарски клуб “Субра” у сарадњи са Агенцијом за заштиту и развој Орјена.

Осим догађаја предвиђених устаљеним програмом, Вуковић најављује и новитете који доприносе побољшању цјелокупне туристичке понуде града.

Новина за ову годину, не само што се тиче Парка природе Орјен, него и за цјелокупну зимску понуду Херцег Новог, је Дневна журка коју планирамо да организујемо са пратећим Базаром домаћих производа и гастро сувенира са брендом Орјена. То је догађај који је осмишљен у циљу оживљавања туристичке понуде Херцег Новог уопште. У зависности од наших могућности у датом тренутку, планирамо и оспособљавање кружне стазе за ход са крпљама. То је тура са крпљама, што је изузетно популарно у свим осталим зимским центрима, а зависи од тога колико ћемо бити у могућности да оспособимо инфраструктуру и да набавимо пратећу опрему.

Током Празника Мимозе акценат ће бити на промоцији зимских пјешачких тура.

-Те туре ћемо презентовати хотелима високе категорије са којима већ сарађујемо, а то су комплекс “Лазуре” и хотел “Оне анд онлy”. Осим тога, пјешачке туре ћемо презентовати и на нашем новоотвореном инфо пункту на Шкверу. Ријеч је о турама у нижим зонама Парка природе Орјен и лаким турама у нешто височијим зонама а подразумјевају шетњу по снијегу. То би била нека Зимска стаза здравља, а у договору са заинтересованим странама у понуди ће бити и нешто захтјевније туре, попута успона на Велики кабао, казала је Вуковић.

Током наредне године Агенција за развој и заштиту Орјена ће, у сарадњи са Туристичком организацијом, настојати да за малишане организује што више спортско рекреативних и едукативних радионица.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here