Završeni Dani muzike – festival odolio iskušenjima

Koncertom Novljanina, pijaniste Borisa Kraljevića i članova Dubrovačkog kvarteta, završen je 39. Međunarodni festival umjetničke muzike Dani muzike. Sudeći po prvim utiscima nakon osam festivalskih večeri, ovogodišnje izdanje pobralo je simpatije i publike i umjetnika koji su bili učesnici.

Vesna Samardžić potpredsjednica Opštine Herceg Novi

Zahvalnost učesnicima i vjernoj publici, ali i onima koji su pružili ruku saradnje i bili dio 39. Dana muzike, iskazala je potpredsjednica Opštine Herceg Novi Vesna Samardžić.

– Zaključujemo ovo izdanje Dana muzike, a već od ovog trenutka okrenuti smo ka narednoj godini u kojoj nas očekuje 40. izdanje festivala. Vjerujem da će u jubilarnoj godini organizatori dodatno učvrstiti poziciju Dana muzike kao manifestacije koja njeguje dobar ukus i promoviše ozbiljnu muziku, a da će u isto vrijeme publici ponuditi osvježenja koja će nagovijestiti smjer kretanja i razvoj festivala tokom narednih godina. Dani muzike su tradicionalno, na sjajan način otvorili bogato hercegnovsko kulturno ljeto, kazala je potpredsjednica Samardžić.

Slobodan Begić -Dubrovački kvartet

Umjetnici Dubrovačkog gudačkog kvarteta nisu prvi put na pozornici u Herceg Novom, ali im svakog puta prija topli prijem publike kada čuju njihovo umjetničko izvođenje, kazao je za RTHN Slobodan Begić.

– Veoma sam zadovoljan. Bilo je jako ugodno svirati, zaista nam je bilo zadovoljstvo. Publika je bila sjajna i imali smo topao prijem našeg umjetničkog ostvarenja.

Festivali umjetničke muzike su jedini pravi događaji koje treba njegovati, smatra Begić.

– Festivali su okosnica oko kojeg bi trebalo ostalo da se kreće, da se to promoviše kod mladih kadrova, da se razmjenjuju iskustva. Ljeto je vrijeme kada ih je najviše, a predstavljaju jedine prave događaje koje treba njegovati i njihov opstanak i razvoj ne bi uopšte trebao biti upitan. Svaki festival ima odliku grada u kojem se održava i postoji, tako je širom svijeta. Zato ih je potrebno podržavati da bi opstali.

Kako je kazao, Dani muzike su događaj u kojem svi učesnici uživaju, a Herceg Novi mjesto u kojem bi opet rado nastupili. Podsjetio je da je aktuelna ideja o saradnju novske i dubrovačke muzičke škole, te da bi od jeseni i saradnja mogla biti ostvarena i organizovan zajednički koncert učenika dvije škole.

Boris Kraljević umjetnički direktor festivala

Zvijezde završnog koncerta bili su članovi Dubrovačkog gudačkog kvarteta, komentariše umjetnički direktora festivala, maestro Boris Kraljević.

– Drago mi je što je koncert zainteresovao našu inače brojnu i vjernu festivalsku publiku. Osjetio sam mnogo dobrih, pozitivnih i toplih vibracija publike. Odlično sam sarađivao sa kolegama iz kvarteta tokom koncerta. Ono drugo mišljenje – reakcija publike, bila je inspirativna i nadam se da svi dijele moje mišljenje.

Boris Kraljević i Dubrovački kvartet

Festival je odolio iskušenjima koje je donio prethodni period, živio onlajn a potom se prošle godine trijumfalno vratio na prelijepe novske scene što je publika željno iščekivala. Premda je sve vrijeme bio temelj festivala, tek nakon dvije i po godine uživo je muzicirao u svom rodnom gradu.

– Ovog puta smo se vratili u punom, tradicionalnom formatu. Tokom deset dana održano je osam festivalskih večeri, a izbor umjetnika i repertoara se svidio publici, sudeći po reakcijama. Herceg Novi je grad kojeg nije teško voljeti, umjetnici koji su nastupali rado se vraćaju jer vole ovaj festival i ovaj grad. To iskustvo nam je dragocjeno i daje podstrek za naredne lijepe programe, kazao je profesor Kraljević.

Pripreme za jubilarni 40. festival su već u toku, kazao je Kraljević, te istakao da će važnost velikog jubileja sasvim sigurno prepoznati generalni pokrovitelj Opština Herceg Novi ali se nada da će to uraditi i Ministarstvo kulture.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here