У Дому здравља организован превентивни дерматолошки преглед

У оквиру Еуромеланома кампање, „Живите и учите, знање је живот“, данас је у херцегновском Дому здравља организован превентивни бесплатни дерматолошки преглед у циљу раног откривања малигног тумора коже, меланома. Током маја, мјесеца борбе против меланома, прегледи ће бити обављени у 11 градова у Црној Гори.

Како је казала дерматовенеролог-онколог и национална координаторка Еуромеланом кампање докторица у Клиничком центру Црне Горе Ана Поповић, циљ кампање је дијељење информација о значају превентивних мјера али и раној дијагностици најагресивнијег тумора коже.

-Желим да информишем јавност да је препланулост знак оштећења коже од сунца и да је то одбрамбена реакција на оштећења која су узрокована УВ зрацима, с тога, здрава препланулост не постоји. Савјетујем родитељима да никако прије прве, а ни друге године живота не излажу дјецу сунчевим зрацима јер је дјечија кожа танка а самим тим и осјетљивија, а опекотине од сунца у раном дјетињству су фактор ризика за развој меланома у одраслом добу, казала је Поповић.

У Европи је на 100 хиљада обољелих, 22 хиљаде смртних случајева, казала је Поповић.

-У Црној Гори је стопа оболијевања ниска што је добро, али, нажалост у већем проценту случајева меланом се идентификује у касном стадијуму, у чак 70% случајева, рекла је Поповић.

Фактор ризика за развој меланома али и немеланомских тумора коже представљају и соларијуми, због чега је СЗО препознавајући штетност, 2009. године соларијум прогласила канцерогеном прве класе.

-У Црној Гори је забрањена примјена соларијума за млађе од 18 година, али је дозвољена за старије од 18 година уз потписани информисани пристанак. Оно чему тежимо је да поднесемо иницијативу за апсолутну забрану соларијума, истакла је Поповић.

Еуромеланома кампању је подржало Министарство здравља, Универзитет Црне Горе, Фонд за здравствено осигурање, Клинички центар, Европска академија за дерматоонкологију, Европска академија за дерматовенерологију и чланови Удружења дерматовенеролога Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here