ЗГРАДИЋ: У ХЕРЦЕГ НОВОМ У ПРОСЈЕКУ 15 ОБОЉЕЛИХ ДНЕВНО, АПЕЛ МЛАДИМА ДА СЕ ВАКЦИНИШУ

Иако је број обољелих у посљедњих 10ак дана у благом порасту, епидемиолошка ситуација у Херцег Новом је стабилна, оцијенила је за РТХН епидемиолошкиња у Дому здравља Херцег Нови др Слађана Зградић.

У просјеку се биљежи око 15 обољелих дневно, с тим што је током викенда број мањи због мањег броја тестираних, објашњава она. Ситуација је слична прошлогодишњој.

– Мало ме плаши долазак новембра, прошле године тај период нам је био доста критичан, јер је био највећи број обољелих. Видјећемо како ће се ситуација даље развијати – наводи она.

У Дому здравља имају довољан број вакција. Током прошле седмице пристигао је контигент руске Спутњик В, али тек од понедјељка стекли су се услови за њихово пласирање.

– Важно је напоменути да се руска вакцина даје само у примовакцинацији, односно као прва и друга доза. Руску вакцину не дајемо у трећој дози. У случају да је неко примио прве две дозе руске, Фајзер је трећа доза. За сада су нам такве инструкције – објашњава Зградић.

Примјетна је гужва на вакциналном пункту, али је ријеч углавном о особама које су дошле по трећу дозу вакцине. Зградић наводи да је интересовање за вакцинацију драстично опало, а посебно је мала стопа вакцинисањих код омладине.

– Можемо рећи да је око 50% грађана вакцинисаних првом и другом дозом, а има и треће дозе. Имамо око 20 вакцинисаних и малолетних грађана и на то сам посебно поносна. Још једном бих апеловала на све млађе, посебно на особе између 20 и 30 година старости, да дођу на прву дозу, јер улазимо у један критичан период – казала је она.

Дом здравља посједује довољне количине Синофарм и Спутњик, као и Фајзер вакцина, које се дају као трећа доза, посебно код старијих од 60 година, које ће, према адекватним научним референцама, са том вакцином добити адекватну заштиту, закључила је Зградић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here