Завршено 17. Фестивал гитаре у Херцег Новом, публика уживала у разноврсном програму

Концертом најупсјешнијих полазника едукативних радионица и дуом гитара Леванте, који чине Војислав и Александра Ивановић завршено је 17. издање Фестивала гитаре  (Guitar art summer fest).

На препуном Тргу од музике у првом дијелу програма наступило је девет полазника из Црне Горе, који су током фестивала похађали едукативне радионице. Након тога  дуо Леванте представио је новској публици композиције са албума Левантинско путовање.

Члан дуа Војислав Ивановић, задовољан је како је  херцегновска публика испратила фестивал али и приликом да ради са младим, талентованим ученицима и студентима класичне гитаре.

– Било је дивно, амбијент је предиван. Нисмо први пут овдје, били смо и прије 12 година. Срећни смо сто смо овдје поново и овај пут смо имали прилику да четри дана радимо са студентима. Ђаци су изванредни, од најмлађих до најстаријих и право је задовољство видјети да гитара цвијета на овим просторима. Има одличних наставника који раде са дјецом и наш задатак је био диван.

Дуо Леванте постоји од 2008. и наступали су широм нашег региона и Европе.

– Наша најљепша концертна искуства су била у Америци и Њемачкој, а што се тиче нашег простора најљепша су искуства на оваквим гитарским фестивалима. Тешко је довољно нагласити колико су они важни. То су свијетле тачке у току године, на којима се дјеца и студенти окупљају, свирају, друже, добијају вјетар у леђа да још боље раде то што раде, казао је Ивановић и истакао да организатор Гуитар арт суммер феста Бошко Радојковић ради невјероватан посао на популаризацији гитаре али и музике уопште.

За њега, ни једна од активности везаних за музику није тешка и чак је не сматра радом.

– Свирати гитару, преносити знање ђацима или компоновати, све троје за мене представља велико задовољство и љубав и то не доживљавам као рад. Поред тога што данашње вријеме многи куде, оно има и неке добре ствари. То су прије свега могућности да се ствари брже презентују широј публици и чињеница је да у класичној музици све је више извођача који су уједно и композитори, а ја сам један од њих, рекао је Ивановић.

По оцјени директора Фестивала Бошка Радојковића, овогодишњу манифестацију обиљежило је и веће присуство иностране публике, пажљив одабир извођача и веома различит репрертоар.

– Када се сагледају простори на којима су се одржавали догађаји на овом фестивалу, некако се програм сам постави. Поента је да свако вече носи неку своју особеност, тако да смо прве ноћи преко Јаманду Косте имали то бразилско лудило, онда мануж гитару, париски кафе, Битлсе, па севдах и балканску музику, затим шпанску музику па све до класике која је била и остала основа овог фестивала, не само кроз концертне већ и кроз едукативне активности.

Програм 17. Guitar art summer festа, чији су покровитељи Општина Херцег Нови и градска Туристичка организација, заокружен је додјелом диплома најуспјешнијим полазницима едукативних радионица.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here