На Тргу од ћирилице вечерас програм „Писма са Итаке“ посвећен Милошу Црњанском

У оквиру 10. „Трга од Ћирилице“, а поводом 130 година од рођења  Милоша Црњанског, вечерас (понедељак) биће одржан програм  под називом „Писма са Итаке“,  у 21 час у башти Куће нобеловца Ива Андрића.

О чувеном књижевнику говориће академик Јован Делић, мр Милорад  Дурутовић и књижевник Будимир Дубак. Уредница и водитељка програма Теодора Ковач казиваће одабране стихове Милоша Црњанског.

Академик Јован Делић дипломирао је, магистрирао и докторирао на Одсјеку за општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета у Београду. Предавао је на Филозофском факултету у Новом Саду, Филолошком факултету у Београду и на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. Kао професор по позиву, предавао је на славистичим катедрама у Хамбургу, Берлину, Манхајму, Јени, Хајделбергу, Франкфурту, Грајфсвалду, Халеу и Сегедину.

Студије, текстове и чланке објављивао је на руском, украјинском, њемачком и француском језику. Главни је уредник Зборника Матице српске за књижевност и језик. Објавио је преко 900 библиографских јединица. Од 2007. до 2015. године руководио је пројектом који се бави поетиком српске поезије XX вијека и уређивао серију „Поетика” и „Поетичка истраживања” на Институту за књижевност и уметност. Добитник је десетак награда за науку о књижевности.

Члан је Матице српске од 1985, стални члан сарадник од 1995,  члан Управног одбора од 1999, а за главног уредника Зборника Матице српске за књижевност и језик постављен је 2000. године. Члан је Удружења књижевника Србије и САНУ од новембра 2018.

Пјесник и књижевни критичар, мр Милорад Дурутовић дипломирао је и магистрирао на  катедри за Српски језик и књижевност Филозофскг факултета у Никшићу. При истом факултету радио је као асистент у настави на Студијском програму за српски језик и јужнословенске књижевности. Био је уредник и супервизор издавачке дјелатности у Матици српској – Друштву чланова у Црној Гори.

У Министарству просвјете, науке, културе и спорта радио је као Савјетник за књижевност и преводилшатво. Коаутор је књиге „Ја, Никола Тесла“ и аутор збирке пјесама „Орфеј у свијету црног Ероса“.

Добитник је Бранкове награде за дипломски рад „Споредно небо – поетска космогонија Васка Попе“ и Видовданске повеље „за књижевно-критичку валоризацију српске књижевности у Црној Гори“. Члан је Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори и Удружења књижевника Црне Горе. Учесник је домаћих и међународних научних скупова.

Мр Милорад  Дурутовић говориће на тему „Итака и Сербиа у поезији Милоша Црњанског“..

Будимир Дубак је српски пјесник, романсијер, приповједач, драмски писац и есејиста. Студирао је Југословенску и свјетску књижевност у Београду. Живи у Подгорици. Објавио је 27 књига, од чега 11 збирки пјесама. Члан је Удружења књижевника Црне Горе, Удружења књижевника Србије, Матице српске и Словенске академије књижевности и умјетности. Дјела су му преведена на бројне свјетске језике. Заступљен је у више антологијских избора поезије и прозе, у земљи и иностранству.

Добитник је награда: Марко Миљанов, Лаза Костић, Петар Кочић, Кондир Косовке девојке, Универзитетска ријеч, Печат Херцега Шћепана, Видовданска повеља, Светосавско благодарје, Миодраг Ћупић, Бранко Радичевић, Појушћије писмена (Распјеване ријечи) – награде истоименог међународног фестивала поезије у Москви, те признања Макаријево слово – које је награда за жвиотно дјело Удружења књижевника Црне Горе.

Херцег Нови је град који је инспирисао многе умјетнике, а међу њима и владику Петра II Петровића Његоша, који је у нашем граду провео дио свог живота стичући прва знања у школи крај Саборног Храма Св. Спаса на Топлој, гдје данас имамо музеј, Његошеву школу. Стога ће бити занимљиво сазнати шта то повезује Милоша Црњанског и Његоша, кроз истоимено излагање Будимира Дубака.

Публика ће од 15. до 29. августа имати прилику да ужива у богатом културном програму јубиларног 10. „Трга од Ћирилице“ који ће се одржати на неколико локација у Херцег Новом (Порта Саборног храма Светог Спаса на Топлој, Кућа нобеловца Ива Андрића, Манастир Савина, Трг херцега Стјепана и Канли кула), саопштено је из Црквене општине топаљско – херцегновске.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here