Повећање тржишне цијене некретнина диктира висину пореза

Почела је дистрибуција рјешења за порез на непокретности, а многе су изненадили знатно увећани износи у односу на прошлогодишње. Из Управе локланих јавних прихода објашњавају да је до промјене износа на рјешењима за порез на непокретности дошло због промјене тржишне цијене квадрата новоизграђеног грађевинског простора али и нове одлуке о зонирању.

Руководилац Управе локланих јавних прихода Милован Баждар објашњава да Монстат сваке године доставља податке о цијени метра квадратног некретнине која је увећана ове године.

Милован Баждар, руководилац Управе локалних јавних прихода

– Та је цијена по квадрату ове године порасла за 12% и износи 1.339 еура по квадрату, док је прошле године била 1.194 еура. По тој основи дошло је до пораста. Локална самоуправа није била у могућности да интервенише и да то на неки начин неутралише, јер закон предвиђа да уколико дође до повећања већег од 20% у односу на претходну годину, локална управа може примијенити једну мјеру, рецимо да да узме просјечну цијену за последње три године – наводи он.

Примјена општинске одлуке о зонама из 2021. године, други је разлог увећаних пореских задужења, објашњава Баждар.

– Ново зонирање проузроковало је промјене, а код неких грађана и озбиљна увећања у износу пореског задужења. У обавези смо били да то примјенимо још прошле године. Стицајем околности нисмо, било је софтверских, али и других проблема. Ове године морали смо да примјенимо – прича наш саговорник.

Баждар позива све грађане код којих се појавила значајнија разлика у цијени да дођу у Управу како би провјерили да ли је исправно примјењен закон. Наводи и да је диструбуција рјешења  каснила, због промијене модела диспозиције рјешења.

– Сада је то дато у табеларној форми. Многе општине имају сличан табеларни преглед у диспозицији, гдје је могуће јако једноставно од основне цијене по метру квадратном видјети вриједност објекта, па свако умањење које слиједни по основу старости објекта, евентуалних корекција по зони и слично, могуће је испратити – казао је Баждар.

Буџетом Општине Херцег Нови планирано је 8,2 милиона еура прихода од пореза на непокретности ове године.

3 COMMENTS

  1. Gdje čovjek može vidjeti u kojoj zoni živi? Jedina Opština koja to nema na sajtu u CG je H.Novi!!Za svaku grešku u poreznoj treba uplatiti 8 eura za vašu ispravku , to se zove potkradanje!!

  2. Mogu da razumijem povecanje vrijednosti stana zbog novogradnji(12.5%) ali da zbog toga porez skoci sa 35e na 55 e malo je i vise nego 12%.Ispada da je povecanje 60% za sta ne postoje razlozi.Jednom riječju PLjAČKA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here