Служба заштите и спасавања – позив на опрезност на тропским температурама

Ватрогасци – спасиоци у условима љетњих гужви синхрoнизовано, са другим службама, функционишу, без већих проблема.

Захваљујући превентивним активностима смањени су ризици од пожара, у чему им је неопходна сарадња грађана и туриста. С обзиром да преовлађују тропске температуре ваздуха из Службе заштите и спасавања још једном апелују на поштовање забране ложења на отвореном и да  приликом изласка из станова, искључују електричнe апаратe, климе, пуњачe и другe уређајe.

Поред превентивних активности, ангажовани су свакодневно на терену на извиђањима ризичних зона од пожара, објашњава  самостални савјетник I у Служби заштите и спасавања Општине Херцег Нови Зоран Гамбер. Поновио је апел на кориснике да из струјне мреже искључују кућне апаратe и друге уређаје.

Зоран Гамбер

– Обавезно је да се приликом изласка из станова, односно, објеката у којима се борави, угасе клима уређаји, вентилатори, пуњачи мобилних телефона и други апарати. Не треба остављати те урађаје да раде без надзора. Најављене су високе температуре ваздуха, с обзиром да се опет вратио тропски талас. Зато би сви требало да се придржавају правила, како не би дошло до запаљења уређаја и довело до опасности од пожара, апелује Гамбер.

Неопходно је поштовати наредбу о забрани ложења на отвореном простору. У случају пожара позвати бесплатни број 123, који је нон – стоп на услузи.

Ових дана свједочимо великим гужвама у саобраћају. Огромне колоне возила највише у транзиту присутне су дуж магистрале, па је отежан пролазак и ватрогасним возилима у случајевима хитних интервенција, када морају брзо реаговати:

– То заиста, представља велики проблем. С обзиром на звучну сигнализацију коју имамо на возилима и уз помоћ припадника Управе полиције ОБ Херцег Нови, у гужвама, успјевамо некако да дођемо до одређених локација гдје смо стварно неопходни и гдје треба брзо да стигнемо. Углавном, успјевамо у сарадњи са полицијом, брзо да стигнемо до неких локација, гдје је то неопходно. Обавезно је, такође, да се одређени објекти не блокирају , како би наша возила имала приступ одређеним локацијама, наравно и  хидрантима. То се доста пута заборавља па возачи паркирају управо на мјестима гдје се блокирају важни објекти за несметано функционисање службе, навео је Гамбер.

Он, такође, апелује да се не паркира на мјестима, гдје би се блокирали прилази стамбеним и другим објектима, односно, неопходно је да се остави пролаз у случају потребе приласка  ватрогасним и другим возилима. Посебно позива, да се избјегава паркирање уз хидранте у случају потребе да ватрогасци користе воду из њих.

У протеклом периоду било је више интервенција на терену, не само у случају пожара:

– Припадници Службе заштите и спасавања, између осталог, радили су у континуитету на испумпавању воде на локацији изградње будуће Аутобуске станице у Игалу. Пружали су асистенцију Хитној помоћи приликом транспорта болесника. Обезбијеђивали су утакмицу  у Игалу. Асистирали су на отварању стана у  Ђеновићу, јер је власник изгубио кључеве. Одвезена је цистјерна воде за Азил за напуштене животиње на Диздарици.

Угашен је је клима уређај који се запалио у једном стану код Апартманског насеља на Савини, навео је Гамбер.

Стање на терену се прати редовно. Ангажовани су чувари на  ризичним локацијама, тако да су припадници Службе заштите и спасавања даноноћно у току са свим дешавањима на територији Општине Херцег Нови.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here