Завршен први Фестивал вјетра у Тивту

Тиватском регатом Уна Монтенегро куп, церемонијом проглашења побједника и додјелом награда завршено је овогодишње издање Фестивала вјетра , након чега је уприличен и концерт сплитског састава The Beat Fleet- TBF.

Управо око ове традиционалне регате која се у Тивту одржава 17. пут за редом “исплетен” је и први Фестивал вјетра којји је ове године обухватио око 40 програма за 9 дана трајања.

Регата, коју у акватарију Бококоторског залива организује једриличарски клуб Делфин из Тивта и ове године трајала је три дана. Прва два дана једрила су дјеца у оптимистима и ласерима док је за последњи дан одрађена класична рута тиватске регате, од Тивта око острва СВ. Марко, око перашких острва и назад.

Франо Триповић предсједник Једриличарског клуба Делфин каже да је ове године у регати крсташа учешће узело око 250 једриличара у педесетак бродова.

„Било је повољног вјетра и сви бродови су успјели да дођу до циља, али оно што је најважније да се једрило уз добро дружење и забаву“.

Триповић каже и да је Тиват последњих година препознат као атрактивно наутичко мјесто и град у којем се досељава све више странаца, па и регата полако поприма међународни карактер.

Рамбо Амадеус на затварању фестивала

Церемонија проглашења побједника 17. Тиватске регате УНА Монтенегро Цуп реализована је уз асистенцију бокељског једриличара Антонија Пушића, алиас Рамбо Амадеус.

Регата је окосница и полазна тачка настанка првог Фестивала вјетра који се припремао већ дужи низ година истиче Антонела Стјепчевић уредник програма Фестивала вјетра.

„Ми нашу Тиватску регату већ годинама брендирамо као званично отварање наутичке сезоне у Црној Гори. 17. издање је добило своју екстензију у виду фестивала који је обухватио неколико сегмената спортски едукативни, културни и забавни. Успјели смо да умрежимо цијелу заједницу. Добили смо подршку Општине Тиват али и јавних и образовних установа, Порто Монтенегра, малих привредника и направили смо јако квалитетну причу која треба да потенцира принципе одрживог раазвоја“ каже Стјепчевић.

Стјепчевић истиче да су сви програми фестивала били добро посјећени.

„Имали смо 5 бендова који су свирали своју музику, 4 изложбе, 5 пројекција филмова, имали смо фестивал у фестивалу „Морж“. Посебно смо поносни на едукативни дио програма Фестивала вјетра са којим смо били занимљиви свим генерацијама“.

Стјепчевић напомиње да су у сарадњи са Порто Монтенегром у збирци поморског наслијеђа имали циклус од 5 предавања у оквиру којих су се бавили међама и фортификацији у Боки, говорили о подводној културној баштини те проматрали живот из перспективе плавих дубина.

-Бавили се еко активизмом и извјештавањем о еколошким проблемима и за госта имали Дарка Савељића који је заслужан што тиватска солила уживају статус резервата природе. Послије двије ипо године ничега , десио се фестивал вјетра, скинули смо маске и веома се добро забавили“ наглашава Стјепчевић.

Она је увјерена да ће овај фестивал тек показати свој пуни потенцијал, прије свега у смислу умрежавања заједнице.

Први Фестивал вјетра у Тивту подржали су Општина и Туристичка организација Тиват, те бројни локални, али и спонзор из САД-а, преноси ЦГ њуз.

foto: CG NEWS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here