Дерби на Требишњици припао Србији

Фото: trebinjelive.info

Требиње је вечерас добило нови базен и шансу за нову афирмацију ватерпола, који се на Требишњици играо још давне 1949. године када је са тамошњим младићима радио Новљанин, капетан ЈНА на служби у Требињу, Александар Ацо Станишић, играч а касније и дугошњи секретар Јадана. Једна нова герација Јадранаша са својим саиграчима из репрезентације Црне Горе и селектором Владимиром Гојковићем вечерас је на Абазовини, била актер свечаног отварања олимпијског базена који се простире на 10.000 метара квадратних. Врпцу су свечано пресјекли српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, премијер Српске Радован Вишковић и градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

У спортском дијелу програма играле су репрезентације Црне Горе и Србије и премда је меч до краја био неизвјесан, побједила је репрезентација Србије 11:10 (4:1,3:5, 2:2, 2:2).

Ватерполисти Србије су сјајно почели утакмицу, па су после прве четвртине практично ријешили дерби. Стријелци су били Драшко Гогов, Страхиња Рашовић, Ђорђе Лазић и Немања Вицо. У овом дијелу утакмице једини гол за Црну Гору постигао је Марко Петковић.

У другој четвртини репрезентација Црне Горе је узвратила, па је на полувремену, Србија водила са 7:6. Два пута је мрежу Србије погађао Марко Мршић, а Данило Радовић, Василије Радовић и Саво Ћетковић по једном. С друге стране, Дејана Лазовића, голмана Црне Горе у овом дијелу утакмице су успјели да надмудре Ђорђе Лазић и Сава Ранђеловић.

У трећој четвртини изабници Владимира Гојковиа су успјели да изједначе. Стријелац је био Душан Матковић, па је све кренуло из почетка – 7:7. До краја ове дионице Страхиња и Виктор Рашовић су успјели да погоде мрежу Лазовића, с друге стране прецизан је био Марко Мршић, па се у последњи дио утакмице ушло са 9:8 за Србију.

У последњих 8 минута уследио је “рат нерава”, Богдан Ђурђић је погодио за 9:9. Недуго затим, Црна Гора је први пут повела голом Сава Ћетковића, који је изнудио искључење и Марка Мршића који је затресао мрежу. Изједначење је донео Драшко Гогов.  Затим је Сава Ранђеловић на два минута прије краја поставио коначни резултат 11:10. Црна Гора је имала напад за изједначење. Саво Ћетковић је изнудио ново искључење, које у изједначење није успео да реализује Алекса Укропина.

Ово је била добра генералка за финални турнир европског дијела квалификација за Свјетску лигу, који се од 28. до 30. априла игра у Подгорици. Са овог турнира три селекције обезбједиће пут за Француску која је домаћин завршног турнира.

У четвртфиналу, у четвртак у СЦ “Морача” снаге ће одмјерити: Хрватска и Италија (15 часова), Мађарска – Шпанија (17), Црна Гора – Француска (19) и Србија – Грчка (21).

У полуфиналу, које је на програму 29. априла, играће бољи из сусрета Мађарска/Шпанија – Србија/Грчка, односно Хрватска/Италија – Црна Гора/Француска.

У суботу, последњењег дана турнира, играју се утакмице за треће односно прво мјесто.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here