Зараде запослених у медијима испод државног просјека, ускоро преговори о гранском уговору

Положај медијских радника у Црној Гори, стабилно финансирање локалних јавних емитера, припрема за почетак преговора о Гранском уговору, биле су теме састанка представника Синдиката медија Црне Горе и запослених у Радио Телевизији Херцег Нови.

У оквиру редовних активности у посјети РТХН су били потпредсједник Радомир Крачковић, а из стручне службе Дражен Ђурашковић и Кристина Пашић.

Према ријечима Радомира Крачковића, Синдикат медија годинама лобира за побољшање економско социјалног статуса запослених у локалним јавним емитерима, управо зато што запослени у медијском сектору у Црној Гори имају највише проблема.

Радомир Крачковић, потпредсједник Синдиката медија Црне Горе

-То је посебно изражено на сјеверу, понегдје и на југу, гдје у многим јавним емитерима плате касне по неколико мјесеци, чак и и више од годину, као што је случај са колегама у Улцињу. То је велики проблем и зато се трудимо свих ових година да код доносилаца одлука, односно челника у Црној Гори, пробудимо свијест о значају локалних јавних емитера, и на неки начин их натјерамо да то озбиљније схвате, јер уколико су основали локалне јавне емитере морају обезбиједити њихову финансијску стабилност и уредничку и новинарску независност, како не би били мегафони партија одређених власти у одређеним општинама, већ како би потпуно независно радили свој посао, казао је Крачковић.

Истраживања Синдиката медија која су рађена у претходним годинама, показују да запослени у овој струци већином примају зараде које су испод нивоа државног просјека, информише Крачковић.

-Са програмом Европа сад дошло је до побољшања, међутим и ту постоји проблем управо због кашњења плата у појединим локалним јавним емитерима. Неке наше колеге ће почети да примају плате по новом моделу тек за неколико мјесеци, или годину. Ти проблеми су остали из претходног периода, и управо на њиховом рјешавању радимо, објашњава Крачковић.

Како даље наводи, Синдикат медија је недавно покренуо иницијативу за почетак преговора о новом Гранском колективном уговору за област медија, с обзиром да је претходни из 2004. годије престао да важи.

-Прије четири године смо са Унијом послодаваца водили преговоре о томе, међутим тада са њихове стране није било ни слуха ни воље да се уговор потпише. Вјерујем да ћемо овог пута доћи до договора, јер сматрамо да је дугорочно немогуће да запослени у области медија немају један кровни докумет који штити њихова права. Очекујемо да ће ускоро почети ти преговори, те се надамо да ћемо до краја године имати потписан колективни Грански уговор. Охрабрујемо и све синдикалне организације да преговарају и о појединачним колективним уговорима. На нивоу јавних предузећа за сада имамо колективне уговоре само у РТВ Будва и националном сервису РТЦГ, казао је Крачковић.

И сет медијских закона ће бити мијењан информише Крачковић.

-Постоје радне групе за измјену медијских закона и стратегију. Радна група за измјену закона треба да предложи нове законе о медијима, националном јавном емитеру РТЦГ и закон који је посебно важан, раније се звао Закон о електронским медијима, сада је Закон о аудиовизуелним медијским услугама. Овај закон је посебно важан је преко њега желимо да поправимо укупни положај локалних јавних емитера, закључио је Крачковић.

Нацртом закона који је завршен прије три године, предвиђено је да општине као оснивачи, издвајају знатно већа средства за функионисање локалних јавних емитера.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here