Бранислав Матијевић (Бокешки форум): Демократија жртвована због фотеља

Предсједник Скупштине Бокешког Форума, Бранислав Матијевић

Поводом скупштинског усвајања предлога обједињавања локалних избора у један дан, саопштењем се обратио предсједник Скупштине Бокешког Форума, Бранислав Матијевић.

– Гажењем свих законскх норми, републички парламент успио је да обесмисли институцију владавине права и изборни процес. Заказивањем избора према сопственом нахођењу, онако “одокативно”, давањем позиција онима који не успјевају да пређу ни изборни цензус, те ускраћивање могућности да грађанин сваке четири године искористи бирачко право, натјерали су нас да поставимо питање: Шта ће нам уопште избори.

И не само то. Још је читав низ питања, које произилазе из нелогичности, апсурда, те самовоље свих оних који су демократију претворили у тиранију већине.

1. Ако су жељели да обједине изборе, зашто то посланици нове парламентарне већине нису урадили 5. јуна, како би у Тивту и Будви принудне управе биле замијењене Скупштинама, које су одраз воље грађана, а не одлука Владе?

2. Ако желе, како тврде да избјегну “изборни рат”, због чега заједно са локалним не распишу и републичке изборе, те тако све тензије “смјесте” у један дан?

3. На који начин су се руководили, одређивањем датума избора? Позивајући се на примјере позитивне праксе? Или су можда приступили изради хороскопа, па у зависности од положаја звијезда црпили аргументацију?

На жалост, одговор на сва ова питања је исти.  А он је: њено величанство фотеља.  Пред њом су сви закони немоћни и не постоји тај устав који може да остане нетакнут на њеној топлоти! И уопште није важно на којој позицији је фотеља смијештена. По ширини, по дубини, на врху или на дну хијерархијске љествице. Битно да је удобна, топла и сигурна.

Још једном је нажалост постало јасно, да смо жртве централизованог система и да Тиват, као и читава Бока плаћа цијену тога. Остало нам је само да чекамо још одговор на питање. Ко ће користећи се инструментима моћи ускоро прогласити за Маршала или Великог Вожда, па нас до краја релаксирати од избора, који и овако и онако изгледа ничему не служе? – наведено је у саопштењу предсједника Скупштине Бокешког Форума, Бранислава Матијевића.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here