Радници Вектра Боке поднијели 14 кривичних пријава против Јованића и менаџмента компаније

Хапшење предсједника Привредног суда Блажа Јованића одјекнуло је јуче у цијелој Црној Гори. Многи обесправљени радници некадашњих привредних гиганата надају се да ће након његовог хапшења успјети да остваре своја права.

Предсједник НВО Бивши радници Вектра Боке Ђорђе Рајак подсјећа на малверзације везане за купопродајни уговор, приватизацију и стечајни поступак у Вектри, али и на упозорења на пропусте Привредног суда, а поднијели су укупно 14 кривичних пријава против Јованића и менаџмента компаније.

Предсједник НВО Бивши радници Вектра Боке, Ђорђе Рајак

– Да ли су и колико плаћене акције, како је имовина Боке заложена, када је купопродајним уговором дефинисано да не може бити заложена, да је имовина заложена на неке кредите, од којих је новац ношен ташнама, како су ти кредити раскњижавани, што је нека основа. Сваке године незакоње је било све је више и дубље – наводи он.

Рајак наводи да бивши радници нису били упознати са детаљима плана реорганизације, који је, према његовим ријечима, накарадно састављен и спровођен.

– Чланови комисије која је требало да прати план реорганизације су били радници Вектре Монтенегро, а на крају је испало да су радници Вектра Боке. Они су се наплаћивали више пута и припадају менаџменту и неком надзорном органу. Њихов доходак износио је по више хиљада еура, што ће утврдити Пореска управа – сматра он.

Компанија појединим радницима, како наводи Рајак, дугује по 15 година доприноса, због чега многи нису остварили услов за пензију, неки од њих су и умрли, а највећи кривац за то је Привредни суд.

– Не коментаришемо закнске норме, нити имамо законско право на то, али чињеница је да смо аргументовано доказивали да се ради о развлачењу стечајног поступка, како би се пљачкала имовина Боке – казао је Рајак.

Радници ће тражити ревизију, како би била утврђена одговорност, али и ко је коме дужан у цијелој тој ситуацији.

Подјећамо, бивши радници Вектра Боке одржали су крајем марта и протест испред Привредног суда, тражећи да се у компанију уведе стечај и заштити стечајна маса.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here