Радници Института Игало чекају данас одлуку Владе

Запослени у Институту Др „Симо Милошевић“ у Игалу, очекују данас сједницу Владе која је заказана за 10.30 и одлуку о уплати 1,1 милион еура на рачун Синдиката. Од тог новца биле би исплаћене три заостале зараде.

Директор Института Игало, Зоран Ковачевић, рекао је за РТХН да чекају коначну одлуку Владе и информацију.

Зоран Ковачевић, извршни директор Института Игало

– Претходна два дана интензивно смо радили на припреми свих оних материјала који су пратећи документи у контексту доношења те одлуке и усвајања информације од стране Владе Црне Горе, тако да остаје да сачекамо да видимо да ли ће то бити реализовано тако како ми очекујемо – рекао је он.

Очекивана средства су она која је Институт зарадио од рехабилитације фондовских пацијената.

– Из разлога формалне исправности, та средства се не везују за оно што је Институт зарадио, нити за сам износ који се налази код Фонда здравства Црне Горе, већ је концепт доношења одлуке мотивисан прије свега обезбјеђењем егзистенције запослених у Институту Игало, која с једне стране обезбјеђује и очување здравља пацијената који се налазе на рехабилитацији, као и оних који чекају да у наредним данима дођу на ту рехабилитацију. У нашем процесу рехабилитације тренутно имамо око 500 осигураника Фонда здравства Црне Горе и на чекању око њих 900. Према досадашњем искуству, до сада то буде између 4.500 и 5.000 пацијената, тако да је сама одлука мотивисана обезбјеђењем егзистенције запослених у Институту Игало с једне стране, а са друге стране која обезбјеђује и здравствену стабилност цјелог нашег здравственог система – наводи Ковачевић

Јуче је у Институт Др „Симо Милошевић“ стигла група пацијената из Словеније, тако да запослени настављају рад.

– У претходна два дана разговарао сам са скоро свим запосленима, не окупљајући их на једном мјесту, да не реметимо процес рада, већ сам их обишао по секторима и сви су показали разумијевање у смислу да ако виде да се иде и интензивно ради у правцу доношења позитивне одлуке, у контексту договора који имамо од прије мјесец, да „не затежу“ да тако кажем, него да просто дозволе, колико операционализација одлуке захтјева времена. Ето, остаје данас у току дана да испратимо да ли ће то бити у складу са оним што ми очекујемо, па ће, у том смислу и запослени, како сам схватио доносити одлуке-  каже Ковачевић.

Запослени у Институту Игало посљедњу плату примили су 25. децембра и држава им дугује четири плате.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here