Конференција „Будућност јадранске прошлости“ одушевила Црну Гору

Лидери подводне археологије свих јадранских држава окупили су се у Котору како би представили пројекте са темом подводне културне баштине и развоја одрживог туризма. Бројна заинтересована интернационална публика и представници институција заронили су у будућност јадранске прошлости.

Конференцију је организовала Лабораторија за археологију поморства, Универзитета Црне Горе у оквиру WRECKS4ALL 2.0 пројекта који се кофинансира на програму IPA South Adriatic, саопштено је из Универзитета Црне Горе.

Догађај је отворила проректорка за интернационализацију Универзитета Црне Горе проф. др Сања Пековић. Испред Министарства за европске прослове се обратила Слађана Пешић, док је Милена Ражнатовић, савјетница за међународну сарадњу Министарства културе и медија, истакла важност WRECKS4ALL 2.0 пројекта за даљи развој механизама заштите и валоризације јадранске подводне културне баштине.

Дарко Ковачевић, Лабораторија за археологију поморства

Шеф UNESCO одјела за подводну културну баштину Eduard Planche, истакао је подршку Лабораторији за археологију поморства и пројекту  WRECKS4ALL 2.0, упознао присутне са радом UNESCO-a и статусу имплементације UNESCO 2001 Конвенције о заштити подводне културне баштине у јадранској регији. Kalliopi Baika, предсjедница UNESCO-ove UNITWIN мреже за подводну археологију, представила је рад мреже у контексту заштите и очувања богате подводне културне баштине Јадрана нагласивши значај чланства Универзитета Црне Горе.

Трансформациони утицај  IPA пројекта WRECKS4ALL и важност прекограничне сарадње за подизање свести о подводној културној баштини и подводном туризму у региону презентовао је Дарко Ковачевић. Затим је Ведран Дорушић представио револуционарни Стратон пројекат, који је променио приступ истраживању, заштити и укључивању подводне баштине у туристичку понуду.

Фокусирајући се на истраживање и заштиту античког бродолома код Рта Летавица на Пагу, позната хрватска научница др Ирена Радић Роси је освијетлила примјере добре праксе и сарадње између подводних археолога и локалне заједнице.

Edouard Planch, UNESCO

Професорка Рита Ауриема са Универзитета Саленто је представила изазове валоризације апулијских морских пејзажа и улогу ESAC i пројекта  Пловидба морем.  Андреј Гаспари са Универзитета Љубљана је говорио о подводној културној баштини Јадранског мора и унутрашњих вода Словеније, нудећи увид у истраживање, управљање и инклузивни јавни приступ.

Dr Massimo Capulli је дискутовао о могућностима развоја туризма повезаног сa подводном културном баштином у сjеверном Јадрану. Директор Националног археолошког музеја и Археолошког парка Егназија др Фабио Галеандро је представио нову изложбу Egnazia e il mare; која ставља фокус на морско насљеђе и његову интеграцију у музејски простор коришћењем најмодернијих технологија. Barbara Davidde представила је MUSAS пројекат који се бави проучавањем и унапређењем подводног културног насљеђа. Професор Artur Mecolari освијетлио је фасцинантне археолошке локације у Албанији, приказујући неискоришћени потенцијал за развој ронилачког туризма.

Током панел дискусије лидери подводне археологије јадранског региона су одговарали на питања публике, дискутовали о примјенама модела добре праксе у свим државама Јадрана, очувања баштине, ангажмана заједнице и економског раста, утирући пут за одрживу будућност обалних и поморских региона.

Дан је кулминирао незаборавном посјетом Поморском музеју Црне Горе, гдје су учесници кренули на путовање WRECK4ALL виртуалном стварношћу кроз атрактивне подводне локалитете, праћено угодним коктелом, подстичући повезивање и сарадњу, саопштено је након Конференције, позивајући

Нека сачувана прошлост инспирише будућност!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here