ЗАМБЕЛИЋ ПИШТАЛО: МЛАДИМА ШАНСА УСАВРШАВАЊА У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ

Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови ће у наредом периоду потписати споразум о сарадњи са Комитетом за образовање и културу Петрограда из Санкт Петербурга. У циљу што квалитетније реализације, биће сачињен двогодишњим акциони план, казала је за РТХН секретарка Ана Замбелић Пиштало.

И култура и образовање су сфере које повезују младе и остављају простор за здраву сарадњу, казала је Замбелић Пиштало. Млади Новљани жељни нових знања и искуства имаће прилику да учествују у раду петроградске Академије за таленте, кроз размјену ученика и студената.

-У Херцег Новом је велики број успјешних, младих људи који су остварили значајне резултате како на такмичењима, тако и на стручним, додатним усавршавањима. Треба им отворити могућности и дати шансу да позитивне праксе и искуства дијеле са својим вршњацима из других градова и држава. То је само један сегмент сарадње која је планирана, објаснила је секретарка Замбелић Пиштало.

Планирана је и сарадња са Педагошком академијом гдје би се усавршавали педагози који раде са дјецом са посебним потребама.

-У скоро се отвара Дневни центар за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју, тако да су и у том контексту покренуте одређене активности. Наш стручни кадар имаће могућност да се додатно усавршава и размјењује искуства у тој области, казала је секретарка.

Велико је интересовање у сфери повезивања културних институција и размјене искустава.

-Посебно је наглашена потреба повезивања библиотека, затим подршке и промоције младих, неафирмисаних умјетника као и жеље да представници руске опере учествују у фестивалу Опероса који се одржава у нашем граду. Отворена су многа питања, размјењена искуства, добра воља постоји и са једне и са труде стране и сигурна сам да ће ова сарадња дати одличне резултате у наредном периоду, казала је секретарка за културу и обаразовање Ана Замбелић Пиштало.

Она је објаснила да су усагласили да почетак сарадње буде 6. јун када се прославља Дан руског језика.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here