Забрана градње oд 15. јуна до 15. септембра

Ривијера

Одлука о забрани извођења грађевинских радова током туристичке сезоне на подручју  Општине Херцег Нови, ступа на снагу сутра, 15. јуна и трајаће до 15. септембра.

Према ријечима Зорана Бијелића из Службе комуналне полиције,  Одлуком су прецизиране зоне забране извођења грађевинских радова:

–  Зона забране обухвата грађевинско земљиште уз море, које је са копнене стране одређено линијом, која полази од државне границе на рту Кобила и иде испод горњег Њивичког пута до раскрснице са Јадранском магистралом, обухвата простор испод магистрале до мора  и 300 метара ваздушне линије изнад магистрале, све до територијалне границе Општине Херцег Нови у Каменарима.

Одлука се односи и на подручје у зони Морског добра на полуострву Луштица и подручје Роса, објаснио је Бијелић.

Забраном су обухваћени сви грађевински, као и радови на адаптацији и санацији објеката.

– Нема категорицизације великих и лаких радова, све то припада забрани извођења радова.

Постоји изузетак у примјени Одлуке, који се односи на оправдане услове, из  разлога хитности или радовима да се конзервира градилиште,  углавном је ријеч о хотелима и другима објектима, који су од општег интереса и значаја за туристичку сезону.  На захтјев инвеститора Кабинет предсједника Општине може да одобри на одређени период да се радови заврше. У одређеним условима могу да добију одобрење предсједника. До сада је поднесено седам захтјева, а до сутра ћемо знати коме је одобрено, казао је Бијелић.

Грађевинска инспекција Управе за инспекцијске послове контролишe дозволе за извођење грађевинских радова на стамбеним објектима. Помоћне и привремене објекте контролоше комунална инспекција:

– За непоштовање Одлуке о забрани извођења радова током љетне сезоне казна за правно лице износе од 500 до 10 000 еура, за предузетнике од 50 до 3 000 еура , за одговорно лице у правном лицу  од  30  до 1 000 еура, колико је прописана казна и за физичко лице.   

Бијелић је констатовао да ће припадници Службе комуналне полиције  интервенисати уколико у патролним рејону евидентирају неправилности,као и путем пријава, што се односи на кол центар и поступања Службе. Одлука у претходним годинама се, углавном, поштовала и није било већих прекршаја и кажњавања.  

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here