За спасиоце на води у току последња обука, још двије овјере лиценци до краја јуна

Фото: Црвени крст Црне Горе

Након три обуке и 11 овјера лиценци у овој сезони, 480 спасилаца стекло је услове за рад на уређеним купалиштима током предстојеће љетње сезоне на црногорском приморју.

Како за РТХН информише секретарка ОО Црвеног крста Херцег Нови, Милена Шћекић, последња обука је у току, а провјера знања за 32 кандидата, колико их је пријављено, биће одржана данас у тренинг центру Црвеног крста – Дому солидарности, у Сутомору.

Милена Шћекић, секретарка Црвеног крста Херцег Нови

– Надамо се да ће сви положити, јер ту постоје одређена знања и вјештине, које они морају да покажу да би прошли ту обуку и надамо се да ћемо на ових 480 додати и та 32 кандидата. Биће организоване још двије овјере, за спасиоце који у претходном периоду нису овјерили лиценце. Једна ће бити 23. друга 30. јуна – наводи она.

Кандидати за спасиоце на води, како појашњава Шћекић, најприје морају да прођу иницијално тестирање, кроз које се процјењује њихова физичка способност да се баве тим позивом, односно одређене дужине пливања и минутаже роњења.

– Када задовоље те критеријуме, ако их задовоље, настављају седмодневну обуку у нашем тренинг центру, гдје пролазе тренинге за физичку спремност, али што је најважније, пролазе обуку која се тиче прве помоћи, која је, када је у питању спасилаштво на води, јако важна. Врло често се дешава да људима који су на плажи, позли не кад су уводи, већ када су вани, тако да је та прва помоћ у првим минутима јако битна до одласка хитне помоћи – истиче Шћекић.

Лиценцирани спасилац на води Анђела Антуновић, која дужност обавља као спасилац на хотелском базену, објашња које су то улазне норме , које сваки кандидат прије почетка обуке мора да задовољи.

Анђела Антуновић, лиценцирани спасилац на води

– То су пливање на 50 метара спасилачким краулом за мање од 50 секунди, роњење 20 и више метара и наравно 300 метара са перајима. Спасилачки задатак и посао је изузетно тежак и одговоран, али ко жели да се тиме бави зна да ће бити одговоран у томе што ради и професионалан од самог старта – наводи она.

Антуновић је казала да је обука, која траје седам дана у тренинг центру у Сутомору, подјељена на теоријски дио из прве помоћи и практични дио, који обухвата два тренинга дневно у мору.

Завршни испит обухвата знање из области пливачких способности, теорије спасилаштва и области пружања прве помоћи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here