ЗА РАЗЛИКУ ОД МНОГИХ, ХЕРЦЕГ НОВИ НЕМА ПРОБЛЕМ СА ПОГРЕБНОМ ОПРЕМОМ

Набавка прогребне опреме у цијелом региону тренутно је проблематична, наручене су велике количине, а од тренутка наруџбе дугачак је рок чекања испоруке. Проблем представља и блокада због измјене система јавних набавки.

Цијене ковчега варирају у зависности од квалитета завршне обраде, а крећу се од 80 еура па навише. Неки коштају чак и више од 2000, али таква врста није стандардна и не улази у систем јавних набавики, прича за РТХН директорица Комунално-стамбеног Јасмина Коњевић.

Она је казала да је блокада ограничавајућа за сва јавна предузећа. Са овим проблемом суочава се цијели регион, а у преговорима са добављачима рок чекања је два и по мјесеца.

– У складу са планом јавних набавки прошле године набавили смо одређену погребну опрему, рачунајући на евентуални раст потражње наших услуга, прије сазнања да ће се појавити епидемија ковид 19. У децембру 2019. направили смо план јавних набавки, који је био увећан за неких 30% од саме набаке за ту годину – наводи она.

Током 2020. године Комунално-стамбено предузеће имало је довољну количину погребне опреме, које, према ријечима Јасмине Коњевић, још увијек има на стању, а у току је наручивање за сљедећу.

– Углавном радимо са доста озбиљним директним произвођачима погребне опреме и према информацијама од њих око 2-3 хиљаде комада ковчега је унапред већ наручено, тако да је дугачак период чекања. Али Комунално-стамбено, са погребним секротом још увијек имамо заводољавајуће количине, али де факто у региону настаје проблем око тога – информише Коњевић.

Коњевић је казала да је у припреми нови јавни позив. Набака зависи од цијене и услова понуђача. Прошле године Комунално-стамбено предузеће набавило је опрему од произвођача из Црне Горе, а годину прије из Србије.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here