МАЛИ САЛОН ХЕРЦЕГНОВСКИХ ГАЛЕРИЈА:„ЉEПОТА БЛИЗИНЕ“

Упркос свим тешкоћама припреме за десето издање престижне ликовне манифестације Мали салон херцегновских галерија су у току, иако је отварање привремено одгођено због епиремиолошке ситуације.

Мали салон увијек је пружао одличне одговоре новских галериста на одабране теме. Како је казала кустос галерије Јосип Бепо Бенковић, Јасмина Житник, од почетне, сјећања на умјетничку школу, до лани одабране графике и омажа новским ствараоцима Зорану Булатовићу, Бошку Радовићу али и Јакову Ђуричићу, у градској галерији одговарају на овогодишњу тему „Љeпота близине“.

– Били смо у дилеми шта да одабаремо и како да преставимо ову негативну ситуацију, да ли  неком негативном смислу, па да људи хватају оно што је позитивно или што је можда боље, да понудимо нешто позитивно и другачије. Рецимо, када би неко насликао корону и окачио о зид људи би рекли „Јао, та корона!“, а када се постави нешто позитивно, што упућује на нека боља времена, која ће доћи када се пандемија заврши, онда то представља један добар импулс, јер људи могу да смогну снаге, храбрости, истрајности – прича Житник.

Галерије које су раније учествовале потврдиле су учешће и ове године, а галерија Јосип Бепо Бенковић представиће четири слике међу којима је и „Научни скуп“ Воја Станића.

– То дјело је врло интересантно, јер с једне стране можемо да кажемо да је научни скуп нешто чега данас нема због короне, а са друге стране можемо рећи, макар био и такав као тих људи на слици, само нека буде – истиче Житник.

Десети Мали салон херцегновских галерија требало би да биуде отворен током априла, ако епидемиолошка ситуација дозволи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here