Враћено обавезно ношење маски у продавницама

Влада Црне Горе усвојила и донијела Одлуку о предузимању привремених мјера усљед појаве епидемије заразне болести KОВИД-19 од већег епидемиолошког значаја, које ће уз већ постојеће бити на снази наредних 14 дана од 29.јула до 12. августа.

Због повећања у броју новорегистрованих случајева нарочито код особа старијих од 65 година, те повећаног броја хоспитализација пацијената буду уведене и нове противепидемијске мјере, казао је директор Института за јавно здрвље др Игор Галић.

-Обавезно ношење заштитних маски у свим установама јавне управе, и објектима од виталног значаја: продавницама прехрамбене робе, апотекама и бензинским станицама. Обавезно ношење заштитних маски у затвореним дијеловима аеродрома, жељезничким и аутобуским станицама. Наглашавамо да уколико наведене мјере не доведу до побољшања епидемиолошке ситуације у наредном периоду и настави се тренд раста индикатора оболијевања и умирања, са повећаним бројем захтијева за хоспитализацију, услиједиће мјера обавезног ношења заштитних маски у свим затвореним просторима, казао је Галић.

Да до тога не би дошло, уз увјерење да ће се грађани придржавати постојећих и нових противепидемијских мјера потребно је да оне особе које се нису вакцинисале против КОВИД-19 инфекције то и учине, додао је Галић.

-Уколико јесу, требало би да приме своју трећу или четврту бустер дозу најмање 3 мјесеца након комплетне вакцинације или природне инфекције нарочито ризичне групе, а то су особе старије од 65. година, имунокомпромитоване особе или особе са хроничним болестима.

Од укупног броја преминулих, 72% су биле невакцинисане особе. У Црној Гори се спроводи највећи број тестирања у региону на 1000 становника, чиме смо у претходном периоду и детектовали велики број случајева што указује на добар надзор над пандемијом. Институт за јавно здравље Црне Горе ће као и до сада пратити епидемиолошку ситуацију и у складу са добијеним подацима предлагати нове мјере, казао је Галић.

Државни секретар у Министарству здравља Елвис Омерагић казао је да је актуелна мутација коронавируса значајно заразнија, али су симптоми блажи.

-Сви у систему здравства су потпуно спремни да и овом изазову одговоре како треба. По свим показатељима проценат позитивних може да буде на овом нивоу, али и већи, али то није разлог за панику. Свакодневно треба да спроводимо мјере и превентивно дјелујемо, казао је Омерагић.  

У овом тренутку, у Црној Гори је хоспитализовано 82 пацијената, казала је директорица Клиничког центра Љиљана Радуловић.

-У КОВИД центру КЦЦГ тренутно се лијечи 30 пацијената. Од тога, њих троје је на механичкој вентилацији. Ријеч је о пацијентима који су угрожени првенствено због различитих, доминантно интернистичких придодатих болести. У болници у Беранама је пет пацијената, Никшићу12, Брезовику један, Бару 11 и Котору 17.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here