Водовод ушао у велике инвестиције, примјена међународних стандарда

У предузећу Водовод и канализација Херцег Нови су током рестрикција, које су завршене данас, успјели да одрже систем на нивоу колико је то било могуће, у условима обуставе дотока воде преко Плата, од око 450 литара у секунди.

Захваљујући издашности изворишта Опачица и води која је испоручена са Регионалног водовода Црногорско приморје, за потрошаче Каменара и Бијеле и изворишта Карасовићи у Хрватској, избалансирано је дотицала до потрошача, који су воду имали два пута по два сата дневно. У плану је да се пронађу модалитети, како би се убудуће избјегле рестрикције, казао је у емисији Новско поподне директор предузећа Водовод и канализација Херцег Нови Боро Лучић:

Боро Лучић

– Захваљујући људима на терену који су радили у двије смјене и Мониторинг центру који је пратио потрошњу и ситуацију са резервоарима преко телеметрије, успјели смо да избалансирамо систем и да покријемо велике потрошаче и грађане. Надам се да се овакве рестрикције више неће поновити сљедеће године, очекује Лучић.

Лучић износи и могућности који имају у виду како би се ситуација око евентуалних рестрикција у периоду ремонта тунела Требиње-Плат, могле предуприједити:

– Сљедећу години могли би дочекати много боље, када је ријеч о терминима пуштања воде и да ће бити доста мање рестрикција у вријеме прекида дотока преко Плата. Реално постоје техничке могућности да се то уради. Током сезоне трошило се више воде. Наплата потраживања је стандардно добра, тако да је генерално за Водовод била успјешна сезона, а сада ћемо већ крајем септембра да се припремамо за сљедећу сезону. Надам се да ћемо у наредној години рестрикције дочекати добро припремљени и да ћемо већ 2025. године потпуно заборавити на рестрикције, оцијенио је Лучић.

Центар за мониторинг, Водовод

Запосленима у Водоводу помогле су контроле потрошње воде, коју прати Мониторинг центар:

– Оно што је нама помогло  у претходна два, три мјесеца, јесте контрола потрошње воде, посебно на ривијери. Омогућено је праћење   у реалном времену потрошње воде. Када не пратите цијели тај систем, а није се могло пратити до прије неколико мјесеци, не знате шта се дешава, овако знате у сваком моменту. Захваљујемо се и менаџменту Портоновог који је  изашао у сусрет и подијелио потребе у различите периоде током дана и  могли смо да планирамо, пунимо и празнимо резервоаре у односу на њих, тако да смо успјели да добро избалансирамо потрошњу, објаснио је Лучић.

Oн истиче да се ушло се у велику инвестицију постављања водомјера, на даљинско очитавање:

– Захваљујући овој инвестицији ми на сваких десетак минута добијамо и протоке воде за велике потрошаче, а истовремено знамо шта се дешава у системима и главним цјевоводима. До краја године урадићемо још десетак таквих водомјера и он постаје значајан Мониторинг центар, каквог нема ни једно водоводно друштво у Црној Гори. Прије мјесец су сва водоводна друштва добила препоруке од Регулаторне агенције  да се прилагођавају методологији међународних стандарда коришћења ресурса и смањивања губитака. Ово што смо урадили са Мониторинг центром и осталим, претеча је свега и овај пројекат, који смо сами писали је поклопио све захтјеве, а ми смо корак испред осталих. Тако су Хрватска и остала предузећа у Црној Гори у првој фази примјене те методологије. Наши запослени су ушли у све то и раде посао како треба, тако да ће овај период испред нас бити веома динамичан, констатовао је Лучић.

На Луштици, се ушло у велики период изградње. У Водоводу се надају да ће изградњом два резервоара и цјевовода од Пристана већ наредног љета моћи прикључити у систем Росе и Горње Клинце.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here