Општине Тиват и Херцег Нови инсистираће на формирању предузећа за управљање трајектном линијом

Општине Херцег Нови и Тиват нису одустале од формирања заједничког трајектног предузећа у чијој би управљачкој и власничкој структури биле већински заступљене али се за реализацију те иницијативе чека формирање нове Владе.

По ријечима предсједника Општине Тиват Жељка Комненовића једна од тачака споразума који је ГГ „Народ побјеђује“ потписала са Покретом „Европа сад“ је питање организације заједничког предузећа које би газдовало трајектном линијом Каменари -Лепетане.

-То предузеће би требало да организују општине на чијим територијама се одвија трајектни линијски превоз.  То је најефикасније и најбоље рјешење на којем ћемо ми инсистирати. Није до сада реализовано зато што се чека формирање Владе јер то општине не могу саме. На тај начин би ријешили доста проблема. То предузеће би било замајац идеје о свеобухватној регулацији поморског саобраћаја кроз Боку са линијским превозом јер такво предузеће са таквим потенцијалом и профитом би било прави замајац за реализацију такве идеје и окосница за формирање једне озбиљне фирме која би била у власништву општина и обављала и одржавала читав саобраћај кроз Боку. То је веома важно из угла управљања простора, али и правичности и стратешког планирања развоја, казао је Комненовић у емисији „У четири ока“ на РТХН.

Општине Херцег Нови и Тиват су Морском добру послале  предлог споразума о финансирању, односно о спонзорству спортских клубова чији су оснивачи општине.

-Надам се да ће већ за пар мјесеци користи имати спортска удружења и клубови из Тивта и Херцег Новог. Новљани и Тивћани имају право на   субвенционисане карте за превоз трајектом. Рјешење је могло бити једноставније, практичније. Ми у Тивту већ радимо на изради апликације, тзв. лојалити картице за становнике Тивта па ће и та карта бити укључена у цијели пакет. Трудићемо се да до наредног љета у сарадњи са ЈП Морско добро  поједноставимо  начин добијања субвенционисаних карата.

Комненовић каже да је добро и похвално што је ЈП Морско добро све ресурсе ангажовало на трајектну линију али није добро што ниједан пројекат на територији Општине Тиват нису реализовали. Очекује да ће важни пројекти који су најављени бити реализовани у наредном периоду.

Поручио је да ће се веома снажно борити за реорганизацију Морског добра у смислу тога да општине коначно почну да газдују својим простором.

Подсјећамо Јавно предузеће за управљање морским добром преузела је управљање трајектном линијом у фебруару ове године а почетком маја почела је наплата превоза. Општина Херцег Нови је у марту именовала Комисију за рјешавање проблема и статуса трајектне линије Каменари-Лепетане, а у мају су одборници локаlног парламента усвојили закључке и прослиједили Влади и ЈП из Будве са захтјевом да Влада Црне Горе оснује посебно предузеће, које ће се бавити трајектним превозом, а чије сједиште би било у Херцег Новом, као и да   Општина Херцег Нови буде већински заступљена у власничкој и управљачкој структури будућег привредног друштва, чија ће основна дјелатност бити пружање услуга трајектног превоза.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here