Вода стиже у сриједу вече

Иако је постојала могућност скраћена обуставе водоснабдијевања, до тога, ипак, данас неће доћи, па ће грађани Херцег Новог воду добити у сриједу вече, како је и најављено.

Како је за РТХН казао директор предузећа Водовод и канализација ДОО Боро Лучић, чишћење хидротехничког тунела је приведено крају, преостаје испитивање изведених радова.

Боро Лучић, директор предузећа Водовод и канализација ДОО

– Претпостављам да ће они то данас завршити и да неће бити проблема. Ако све буде тако, већ сутрадан ће бити пуштена вода према тунелу, али док се тунел напуни, вода дође до нас и код нас прође тај процес чишћења, мислим да треба да се држимо 13. септембра увече. Мада смо се надали да ће бити прије, али важно је да не буде дуже од планираног – наводи он.

Лучић истиче да је у овој ситуацији водоизвориште Опачица урадило добар посао, јер је још увијек у добром стању. Водовод мора да ради на изналажењу рјешења да се рестрикције предупреде, али без адекватног улагања у инфраструктуру то није могуће.

– Урадили смо пар пројеката и технички концепт снабдијевања ривијере, који укључује изградњу четири резервоара. Уколико будемо успјели наредну годину да то урадимо, сигуран сам да би смо од 2025. могли да кажемо да су рестрикције прошлост. Али са овим што будемо завршили до следеће сезоне, ако све буде ишло по полану, мислим да ће рестрикције бити смањене толико да неће реметити не само туристичку сезону, него првобитно нас грађане који живимо ту и све наше туристе – најавио је Лучић.

Водоводни систем са Плата, направљен 1981. године је такав да изискује одржавање тунела једном годишње. Пауза од пар година је направљена због несреће која се догодила 2019. у хидроелектрани Дубровник, када су страдала три радника, па се чекало на увођење нових процедура.

Рестрицкије се увијек уводе током љетње сезоне из простог разлога што је водостај тада најнижи, па је могуће испразнити тунел, објашњава Лучић и додаје да су нам обуставом водоснабдијевања у септембру практично изашли у сусрет.

– Мислим да смо успјели да ове рестри кције изгурамо на добар начин. Водостај Опачице је још увијек доста велики, па с овим што планирамо да урадимо следеће године, са изградњом барем једног резервоара и са додатним интервенцијама у систему, уколико би се догодило да понову буду рестрикције, што је за очекивати, сигуран сам да ће бити много мање рестриктивне него ове године, јер ћемо бити у могућности да пружимо више воде – казао је Лучић.

Подсјећа да Бијела и Каменари нису имали рестриктивно снабдијевање, јер воду добијају из Регионалног водовода и наводи да ће уз правилно планирање и добре инвестиције Херцег Нови следећу годину дочекати спремнији, али да су се та рјешења могла имплементирати још прије неколико година.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here