Дамјановић: Поскупљење горива не диктира велики раст цијена животних намирница

Александар Дамјановић, министар финансија у Влади Црне Горе

Грађане Црне Горе од поноћи очекује 11. поскупљење горива, које ће, уз већ високе цијене прехрамбених производа бити нови удар на кућне буџете. Због свакодневног раста цијена животних намирница под лупом Агенције за заштиту конкуренције од недавно је пословање највећих трговачких ланаца у нашој држави.

Министар финансија, Александар Дамјановић сматра да поскупљење горива неће утицати на раст цијена животних намирница. Он је за РТЦГ казао да ће Влада смањити акцизе уколико буде потребно, као и да на раст цијена животних намирница утиче олигопол четири велика трговинска ланца, који контролишу око 90% тржишта у Црној Гори.

– Јасно је да се проблем високих цијена налази у високим маржама код трговинских ланаца. Сви знам да Црна Гора није велики пољопривредни произвођач и да се највећи број прехрамбених артикала увози. Ограничавање маржи је једнократни поступак, али то у перспективи може довести до несташица, јер ће тржиште реаговати. Могу се ограничити марже појединих основних животних намирница –  навео је он.

Дамјановић подсјећа да је нацрт Закона о солидарном доприносу прошао јавну расправу, али да је његово доношење успорено због избора и конституисања нове Скупштине.

– Механизам Закона о солидаром доприносу да он управо опорезује екстра профит, настао на бази високих маржи, односно монопола којег имају трговци и други монополисти, а ту треба поменти бакарски сектор и ово што ради Агенција за заштиту конкуренције. Званича стопа инфлације је између 15 и 20 процената, а када се преведе искључиво на храну, много је већа – истиче он.

Напомиње је да држава има мали број механизама да спријечи раст цијена намирница, јер је ријеч о тржишној привреди, али да ће држава размотрити поновно увођење акције “Стоп инфлацији”.

Нова цијена горива, која ће од поноћи ступити на снагу, како наводи Дамјановић, на нивоу је просјека у региону, али ако буде потребе, активираће смањење акциза.

– Имајући у виду ефекте туристичке сезоне и да шпиц јењава, јер смо већ у септембру, уколико ново поскупљење буде драстично, сјешћемо и размотрити могућност да активирамо закон и да умањимо износ акциза на гориво. Ове цијене сада су у нивоу оних које смо имали прије 7-8 мјесеци, када смо већ примијенили мјере смањена акција. Дакле, у мају прошле године када смо почели, цијене горива биле су знатно веће него ове сада – казао је министар.

Сагласан је да цијене горива нису мале, али искључује могућност да оне диктирају висину цијена животних намирница у маркетима, које нису снижаване ни када је гориво било знатно јефтиније.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here