ВЛАДА УСВОЈИЛА СЕТ МЈЕРА ЗА ОЧУВАЊЕ ЖИВОТНОГ СТАНДАРДА

На предлог министарстава економског развоја, финансија и социјалног старања и пољопривреде, шумарства и водопривреде Влада Црне Горе је утврдила План интервентних набавки, Закон о привременим мјерама за ограничење цијена производа од посебног значаја за живот и здравље људи и друге привремене економске мјере као одговор на кризу изазвану ратом у Украјини.

Имајући у виду да долази до значајног раста цијена хране, енергената и сировина Влада је креирала сет мјера како би се одржала економска стабилност и очувао животни стандард, који је значајно унапријеђен програмом Европа сад! Црна Гора као увозно зависна и деценијама урушавана економија, већ осјећа последице дешавања у Украјини због чега је неопходно доносити одлуке које ће у кратком року помоћи грађанима.

У циљу стварања законског основа којим ће Влада моћи да уведе привремене мјере ради ублажавања негативних утицаја повећања цијена, МЕР је припремило предлог Закона о привременим мјерама за ограничење цијена производа од посебног значаја за живот и здравље људи.

Овим Законом  је предвиђено да Влада Црне Горе, у случајевима озбиљних инфлаторних ризика који угрожавају животни стандард грађана и економску активност, подзаконским актом може утврдити листу производа, максималне малопродајне цијене које ће важити за све трговачке ланце и трајање привремене мјере. Избор производа који ће се наћи на листи, зависиће од процјене Владе у датом тренутку, и то на бази детаљних анализа. МЕР је већ развило посебну методологију праћења цијена основних животних намирница на мјесечном нивоу, те на тај начин располаже информацијама о цијенама и маржама за основне прехрамбене артикле. Влада је у обавези да одлуку преиспитује периодично, а најмање на тромјесечном нивоу.

На Сједници су тврђене и мјере подршке привреди и грађанима у износу до 50 милиона €, у зависности од трајања мјера. Мјера смањења акциза на гориво до 40% допринијеће обезбјеђивању стабилности цијене горива у износу до 5 милиона € мјесечно. Мјера смањења стопе ПДВ за основне животне намирнице уз 0% ПВД за промет и увоз брашна и јестивог сунцокретовог уља и смањење стопе ПДВ са 21% на 7% за со у износу од око 3 милиона €.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде опредијелило је додатне субвенције и то за производњу житарица у износу од 350.000€; за производњу касног кромпира, који се третира као основна животна намирница у износу од 150.000€; додјелу бесплатних пластеника за производњу поврћа у износу од 500.000€ и додјелу пољопривредних ваучера регистрованим пољопривредним произвођачима вриједности 200€ у укупном износу од 4 милиона €.

Додатно, Министарство економског развоја је припремило План интервентних набавки који Влада може активирати у случају проблема у снабдијевању тржишта након што донесе одлуку којем се проглашава такво стање на територији цијеле државе или у једном њеном дијелу. Планом се прописују мјере, врста, количина и вриједност роба за које се процјењује да постоји проблем у снабдијевању, као и носиоце реализације по општинама.

Поступак снабдијевања тржишта Црне Горе Горе пшеницом, основним пшеничним производима, јестивим уљем, шећером и другим производима уређује се Законом о интервентним набавкама, који је усвојен након што су робне резерве укинуте 2003. године јер је тада оцијењено да нису комерцијалне.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here