Влада: организовати хитну евакуацију грађана Црне Горе из Израела

Влада је 9. октобра 2023. године на телефонској сједници, на основу прибављених сагласности већине чланова, усвојила Информацију о потреби хитне евакуације црногорских грађана из Државе Израел.

На основу законом прописаних обавеза и овлашћења Министарство вањских послова одмах по избијању кризе у Држави лзраел, предузело је хитне неопходне послове и радње у циљу заштите црногорских грађана који се налазе у овој земљи.

С тим у вези у оквиру Министарства вањских послова формиран је Кризни штаб који је ступио у контакт са Почасним конзулатом Црне Горе у Држави лзраел, као и са Амбасадом Републике Србије у Тел Авиву која сходно потписаном Споразуму заступа Црну Гору у овој земљи.

Од почетка кризе Министарство вањских послова је издало више саопштења и путем медија и других комуникационих канала позвало црногорске грађане у овој земљи да се јаве Почасном конзулату Црне Горе у Држави лзраел, као и· Амбасади Србије у Тел Авиву. Министарство вањских послова и Почасни конзулат су у сталном контакту са грађанима Црне Горе којима пружају пуну подршку. До сада се јавило 50 црногорских држављана, од којих је, у овом моменту, 37 изразило жељу да се врати у Црну Гору.

лмајући у виду развој ситуације у Држави лзраел која се у протеклих 24 сата додатно усложњава, а у циљу заштите безбједности и живота црногорских грађана у Држави лзраел, Министарство вањских послова цијени да је неопходно предузети кораке који би резултирали хитном евакуацијом црногорских држављана који се налазе у овој земљи, а на терет државе Црне Горе како је уобичајено у оваквим ситуацијама. Кризни тим Министарства вањских послова заједно са надлежним органима и дипломатским представништвима спремно је да предузме све потребне кораке за организацију и спровођење евакуације, укључујући организацију специјалног хуманитарног лета из Тел Авива којим би се евакуисали црногорски грађани, као и да координира ангажовање ваздухоплова из флоте националне авио компаније „To Montenegro“, саопштено је из Владе Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here