Влада има план да од Института направи одрживу институцију

Нагомилани проблеми Института „Др Симо Милошевић“ не могу бити ријешени преко ноћи, али Влада Црне Горе има план како да ову установу извуче из ситуације у којој се тренутно налази, казао је за ТВ Вијести директор Директората за пројекте у Министарству здравља Лука Ђукановић.

Биће ангажована независна консултантска кућа, која мора да утврди стање у установи, структуру запослених, трошкове, цијене за инострано и домаће тржиште, начин реструктуирања.

Лука Ђукановић, директор Директората за пројекте у Министарству здравља

Како је навео Ђукановић, проблем је што само 56% акција припада држави, а 44% је приватно власништво, поред тога судском пресудом поништена је одлука Владе Душка Марковића о стопирању процеса приватизације, а уз актуелни дуг, потребно је инвестирати између 30 и 50 милиона еура.

– Влада има план да од Института направи одрживу институцију. Није суштина само у 1,2 милиона, већ да се направи одрживо рјешење, које ће да доведе Институт у позитивно пословање, све су претпоставке у том смјеру, јер имамо велике смјештајне капацитете, репутацију, сталне госте, адекватно особље – наводи он.

Средства за студију изводљивости су опредјељена, а Влада тренутно тражи адекватну консултантску кућу, која ће дати пресјек тренутног стања и наредне кораке за профитабилно пословање.

– Знамо само да је структура трошкова запослених преко 85%, као и да су цијене услуга према Фонду изузетно ниске. Неки подаци нам указују у ком смјеру морамо да идемо, а то је раст цијена услуга према Фонду здравства Црне Горе, као и наћи начин рационализације трошкова – објашњава Ђукановић.

Влада још увијек чека мишљење Агенције за заштиту конкуренције, а како наводи Ђукановић, то би требало да буде следећег мјесеца, међутим то је само привремено рјешење. Радници раде без плате и у незадовољавајућим условима, а и једини су у државу за које не важи Грански колективни уговор.

Ђукановић истиче да је оптимиста када је ријеч о изналажењу рјешења, али тражи стрпљење, док анализа не буде приведена крају, јер од тих резултата зависе сви наредни кораци.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here