Временске прилике данас најповољније за опсежну потрагу за дјечаком

Фото: Архива РТХН

Управа поморске сигурности и управљања лукама, у складу са Националним планом трагања и спашавања на мору, наставља  потрагу за несталим дјечаком у херцегновском заливу, а данас ће се фокусирати на реон од хотела Плажа ка Шкверу, Суторини, Њивицама и Кобили, казао је за РТХН помоћник директора Управе поморске сигурности и управљање лукама Жарко Лукшић.

Претрага почиње у 9:00 часова када ће рониоци Регионалног центра за подводна деминирања из Бијеле, Морнарице Војске Црне Горе и Службе заштите и спашавања Котор урадити неколико зарона у море које би овога јутра требало бити бистрије.

– Поред тога биће као и јуче ангажована пуним капацитетима сва државна и приватна пловила и средства са копна и мора уз подршку Војног ваздухопловства Црне Горе чији се хеликоптер очекује око 10 часова. Велику наду полажемо на употребу “бочног скенирајућег сонара“ који ће користити припадници Завода за хидрометеорологију и сеизмологију Црне Горе. У потрагу ће бити ангажовани термални дронови УПСУЛ и Директората за заштиту и спашавање.

Како је казао, у складу за захтјевима приватних ронилаца и они ће бити контролисано ангажовани.

– Ако током дана претрага не да резултате, у договору са заједницом рибара и хуманим људима, организоваће ноћну претрагу са традиционалним рибарским алатом ферал (свјетла за излов рибе), када ће рибари у два правца из Кумбора ка Росама и Херцег Новом, уз саму обалу покушати пронаћи несталог дјечака, уз надзор Сектора граничне полиције.

Временске прилике, с обзиром на то да дува сјеверни вјетар и нема падавина, иду на руку свим учесницима опсежне потраге на мору.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here