Протестнa шетњa радника Телекома због кршења права из колективног уговора

Фото: Синдикат телекома фб

Запослени у Црногорском Телеком, њих око 200, 15. новембра ступили су у штрајк јер им како тврде нису испоштована права по колективном уговору. Од тада нису примили плату и додају да су у компанији нашли раднике који обављају њихов посао. Данас ће кренути у протестне шетње. Прво ће се окупити испред Управне зграде Црногорског Телекома у Подгорици у 13, а потом ће кренути до зграде Владе. Упутиће апел Влади Црне Горе да се у најхитнијем року укључи у рјешавање проблема у ЦТ-у и обезбиједи функционисање правне државе у оквиру Црногорског Телекома.

Синдикални повјереник Телекома за Херцег Нови, Тиват и Котор Зорица Лазовић за Радио телевизију Херцег Нови је објаснила да су захтјеви запослених засновани на примјени Колективног уговора, Закона о раду и других прописа у Црној Гори.

-Основ захтјева је продужетак и трајање колективног уговора, извршење преузетих обавеза менаџмента из колективног уговора. Ми не тражимо незаконито, већ само оно што нас припада по колективном уговору. Једна од ставки је усклађивање личних доходака са стопом инфлације, како је то уређено колективним уговором. Од 2008. лични доходци нису усклађивани, казала је Лазовић.

Како тврде у Синдикату, менаџмент супротно Закону о штрајку и Колективном уговору, који је истекао крајем 2022.године, издваја средства из доходка за ангажовање радника ван фирме. Тиме, како истичу, наносе двоструку штету Телекому јер је у међувремену смањен број корисника услуга. У недостатку формалног Колективног уговора менаџмент је донио одлуку о уступању радника другим фирмама.

Лазовић је за РТХН казала да су донијели одлуку да радикализују протесте тако што ће се окупљати испред зграде Владе и Телекома и покретати кривичне поступке против одговорних у менаџменту.

Из менаџмента компаније јуче су саопштили да инспектори Агенције за инспекцијске послове су два пута утврдили да Телеком „није од дана почетка штрајка запослио нова лица која ће замјењивати учеснике у штрајку“. Основни суд у Подгорици је одбио захтјев Синдиката да се забрани запосленима преко партнерских компанија да наставе да обављају послове које су обављали и прије штрајка. Телеком је свим запосленим, упркос истеку важећег анекса Колективног уговора, гарантовао наставак бенефита до потписивања новог анекса, а гаранцијама су обухваћени бенефити у трајању три године вриједни 3,1 милион еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here