Влада ће исплатити накнаде за новорођенчад

За једнократна новчана давање за новорођенчад  биће потребно између пет и 5,8 милиона еура, а та обавеза ће, по ријечима министра финансија Александра Дамјановића,  бити реализована. Ријеч је о мјери коју је усвојила претходна Влада, а које предвиђа једнократно новчано давање од 1.000 или 500 еура за дјецу која се роде ове године.

-Од овог момента треба да знају и грађани да ниједном ријечју није било речено да ово неће бити извршено, да је то била гола лаж и спекулација, казао је Дамјановић на сједници Владе.

-Овдје сам са предлогом да уђемо у реализацију обавезе, уз опаску да она није дефинисана Законом о дјечијој и социјалној заштити, казао је Дамјановић и додао да је требало обезбиједити средства.

Објашњава и да је ријеч о помоћи само за 2022. годину. 

-Мој ће предлог бити да идемо у ову причу, неће бити лако, али спровешћемо је, да је утемељимо у закону, и да брзо кренемо у реализацију, навео је Дамјановић.

Каже да претходна Влада није припремила ни упутство за примјену мјера нити су извршили обавезу, која је због тога остала новој Влади.

Поновио је и да је 43. Влада спремна да реализује све претходне обавезе.

И премијер Дритан Абазовић је поручио да ће Влада извршавати своје обавезе,  али у складу са правилима не популистички или кампањски.

Мјеру, коју је претходна Влада усвојила крајем марта за једнократно новчано давање од 1.000 еура за дјецу која се ове године роде у црногорским општинама, које су 2020. године имале негативан природни прираштај, а по 500 еура у осталим општинама, реализоваће новоформирано Министарство рада и социјалног старања.

Министарство економског развоја (МЕР) је предузело све потребне кораке како би пријаве отпочеле 4. маја, како је и планирано по усвајању ове мјере. Њоме је предвиђено да се пријаве и исплате накнаде за новорођенчад одвијају преко центара за социјални рад.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here