ВЕЛАШ: ВЛАДИНА УРЕДБА НАС ВОДИ КОРАК НАЗАД КА ЦЕНТРАЛИЗАЦИЈИ НАДЛЕЖНОСТИ

Влада Црне Горе је на седмој сједници укинула Уредбу о повјеравању дијела послова Министарства одрживог развоја и туризма јединицама локалне самоуправе. Престанком важења раније Уредбе, послови издавања урбанистичко-техничких услова који су били повјерени јединицама локалне самоуправе, враћају се надлежном Министарству. У општини Херцег Нови су изненађени новом одлуком и сматрају да се шаље лоша порука јер се и даље централизују надлежности.

Из Владе образлажу да ће се укидањем претходне уредбе омогућити боља контрола над спровођењем планова и израдом техничке документације, а у циљу заштите простора од деградације и погоршања услова становања. На тај начин, како наводе, ће се постићи већи степен стручности, сигурности и једноставности поступка издавања урбанистичко-техничких услова. С друге стране секретар за планирање простора и изградњу Владислав Велаш сматра да се простор штити добром планском документацијом а не урбанистичко техничким условима:

-Закон је предвидио да то буде надлежност републике. Претходна власт је врло брзо увидјела да то није добро рјешење. Мислим да не постоји, колико има општина у ЦГ , да се све то рјешава у Подгорици. нема потребе за тим. УТ услови су извод из планског документа , значи план је тај који штити протор. Ако је планом дефинисано да се нешто може радити или не може , са УТ условима ми то не можемо промјенити.

Велаш наводи да приликом издавања УТ услова не може да буде злоупотреба ни малверзација и мала је могућност да се у тој фази било шта уради противзаконито:

-С друге стране све УТ услове које Општина издаје шаљу се заинтересованом кориснику и истог тренутка се шаљу и Министарству. Ту је одмах могућност Министарства да реагује. Имамо инспекцију и она може да реагује. Образложење које су нам дали да се на овај начин постиже већи степен стручности, сигурности и једноставности самог поступка је заиста неприхватљива.

Укидање уредбе неће значајније утицати на буџет општине јер за поступак издавања УТ услова странка плаћа 50 еура. Значајније је, по ријечима Велаша, што се надлежности локалних управа централизују и што смо се вратили корак назад у настојањима да се оне децентрализују. Сматра да ће то успорити процедуре и да ће странке дуже чекати на рјешења. У просјеку се годишње поднесе и неколико стотина захтјева за УТ услове.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here