ДОНАЦИЈА МАСЛИНАРСКОМ ДРУШТВУ „БОКА“ КРОЗ ИПА ПРОЈЕКАТ

Уговор између  Регионалне руралне развојне агенције за Југоисточну Европу,  као донатора и Маслинарског друштва Бока корисника донације, о подршци у ванредној ситуацији КОВИД-19,  у износу од 1.800 еура за набавку електричних маказа за резидбу маслине, недавно је потписан.  

 – Овим путем се захваљујемо донатору, јер ће ова машина користити Друштву у обављању показне резидбе маслинарима на територији Боке Kоторске, у циљу подизања конкурентности производње, промоцијом савременог приступа узгоју и одржавању маслина,саопштено је из Маслинарског друштва „Бока“.  

Почела је имплементација INTERREG projekta COOPeR (Cross – border Cooperation Programme Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora)  у коме је Маслинарско друштво “Бока” један од партнера.

Пројект “Повећавање конкурентности производње маслина у програмском подручју кроз прекограничну сарадњу”,   чија је укупна вриједност 884. 677  eura , спроводе укупног буџета:

Град Мостар (водећи партнер)  439 632.80 , Привредна комора Хрватске 150 965 еура, Институт за јадранске културе и мелиорацију крша  107. 176, Привредна комора Федерације Босне и Херцеговине   91 316  и Маслинарско друштво  “Бока”  95. 586 еура.     

Пројект  ће се бавити  заједничким прекограничним потребама, које произлазе из недостатка улагања у истраживање и развој, оскудне капацитете и ресурсе, немогућност приступа међународном тржишту и недовољна сарадња између приватног, јавног сектора и истраживања и развоја.

Општи циљ пројекта је јачање конкурентности и развоја пословног окружења у програмском подручју, успостављањем истраживачког центар за маслине с лабораторијом која ће директно допринијети програмском циљу.

Пројект има 3 специфична циља:

-Развијена службена мрежа свих структура повезаних с маслинарством како би се ојачала конкурентност и пословно окружење у програмском подручју.

-Успостављен и развијен Центар за маслину с лабораторијом, за побољшање институционалне инфраструктуре и услуга.

-Развијена сарадња између предузећа (повезаних са производном маслине) и институција за подршку пословању које ће се бавити истраживањима у циљу убрзавања конкурентности програмског подручја.

Резултати пројекта биће: развијена једна прекогранична пословна мрежа, успостављен један центар за маслине са лабораторијом, потписан  уговор о одрживој сарадњи између институција и стејкхолдера (произвођача, предузећа, научних институција), саопштено је из Маслинарског друштва „Бока“.

Фото:Маслинарско друштво „Бока“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here